Kényelmes divat

Az újszülött öltöztetése és vetkőztetése elég fárasztó feladat, ezért először először tetszetős ruhadarabok helyett legalább kezdetben minél egyszerűbb ruhadarabokat válasszunk, a gombokat és szalagocskákat inkább későbbre tartogassuk.

Részesítsük előnyben a széles, boríték alakú nyakat, ami könnyen tágul, mert ez könnyen áthúzható a baba fején. A comb belső felén patentos rugdalódzó megkönnyíti a pelenkázást.

Ahogy a baba cseperedik, színes kezeslábasokat és játszóruhákat vásárolunk a rugdalódzó helyett. Ezek praktikusak, és fiúk, illetve lányok számára is használhatók. Ne essünk abba a kísértésbe (főleg ha kislányunk születik), hogy már egészen pici baba korban csak a csinosságot tekintsük szempontnak, mert ezek a csinos ruhácskák gyakran nem praktikusak.

18521Mindig a baba kényelme legyen az elsődleges szempont. A ruhák anyaga olyan legyen, hogy jól bírja a gyakori mosást, hiszen a babát néha napjában többször is át kell öltöztetni. Részesítsük előnyben a természetes anyagokat, ezek előnyösek a gyermek bőre és hő háztartása szempontjából. Mosásnál kerüljük az erősen vegyszeres mosóporokat, mert ezek

irritálhatják a baba bőrét. Mindig nagyon ügyeljünk a megfelelő alapos öblítésre.

Meg fogunk lepődni, milyen gyorsan növekszik a baba élete első 12 hónapjában. Válasszunk olyan ruhadarabokat, amelyekben még nőhet is a baba. A tipegő korosztálynál is a praktikusság legyen az elsődleges szempont, és különleges alkalmakra csak egy-két darabot tartogassunk.

A lábbelinél arra ügyeljünk, hogy a baba lábujjait soha ne kényszerítsük szűkös lábbelibe. Rendszeresen győződjünk meg arról, hogy a harisnyák, rugdalódzók elegendő teret biztosítsanak a baba lábujjának a mozgásra.

Amíg a baba járni nem kezd, nincs szüksége igazi cipőre. Puha, könnyű anyagból készült cipőcskét húzzunk a lábára. Amikor arra kerül sor, hogy a baba első cipőjét kiválasszuk, érdemes olyan helyen megvenni, ahol külön foglalkoznak baba-cipőkkel, és így a baba lábának hossza és szélessége szerinti megfelelő cipőt tudjuk beszerezni, a baba korának megfelelő talppal és betéttel.

1853Ha megengedhetjük magunknak a természetes anyagból készült cipő a legjobb választás. Mindig legyen benne harántemelő és sarokfogó rész. Akár nyári akár téli időszak következik  érdemes magas szárú cipőt  venni, mert ez fogja- tartja a baba lábát  az amúgy is nehéz első lépések megtételét is megkönnyítheti.

Forrás: