Hogyan fertőtlenítheted a baba cumisüvegét?

Azokat az eszközöket, amellyel a baba étele érintkezik – ezek közé tartozik a cumi és a cumisüveg is – mindig a lehető legnagyobb gonddal tisztítsd meg és fertőtlenítsd, ezáltal elpusztíthatod, vagy legalábbis minimálisra csökkentheted a fertőző betegségeket terjesztő mikroorganizmusok számát!

A cumisüvegek fertőtlenítése több különböző módon is történhet. Egyes anyukák a hagyományos, és talán a fertőtlenítés legbiztonságosabb módját választják: a kifőzést. Mások modern, speciális elektromos fertőtlenítő edényeket, illetve a mikrohullámú sütőbe helyezhető fertőtlenítő edényeket, vagy zacskókat használnak.

Biztosnak kell lenned abban, hogy a cumikat, cumisüvegeket és egyéb eszközöket (mellszívó, orrszívó stb.) megfelelően fertőtleníted, hiszen egy újszülött baba vagy csecsemő immunrendszere még nem elég erős ahhoz, hogy megvédje őt a környezetében élő, akár fertőző betegségeket is terjesztő mikroorganizmusoktól.

Leginkább azokra a cumisüvegekre kell figyelmet fordítani, amelyekben tejet vagy tejes ételt adsz a kicsinek! A cumisüveg fertőtlenítése azt jelenti, hogy minden egyes részét fertőtleníteni kell, beleértve a cumis részét, annak gyűrűjét és kupakját is.

Első lépésként, a baba etetéséhez használt eszközöket alaposan el kell mosni! A meglehetősen zsíros elemeket szappanos-vizes, vagy gyengébb mosogatószeres áztatással oldjuk le, majd folyóvízben nagyon alaposan öblítsük le őket!

Ezt a lépést akár mosogatógépben is elvégezhetjük, azonban ügyeljünk arra, hogy az egyes eszközöket a felső polcra helyezzük, illetve arra, hogy milyen egyéb edényeket helyezünk mellé! Mivel még a nagyon alapos mosás sem nyújt megfelelő védelmet a kórokozókkal szemben, szükség van időnkénti fertőtlenítésre, sterilizálásra is.

baba81

Azokat az eszközöket, amelyek az anyatejjel vagy tápszerrel lépnek érintkezésbe, célszerű naponta legalább egyszer fertőtleníteni is! Ez a lépés több módon is elvégezhető, azonban minden esetben érvényes, hogy ezek a módszerek csak akkor hatékonyak, ha helyesen vannak alkalmazva!

Hagyományos módszer, azaz a kifőzéssel történő fertőtlenítés:

Sok anyuka választja a kifőzéssel történő fertőtlenítést, hiszen ez a legolcsóbb és legbiztonságosabb módszer. Ehhez a módszerhez csupán vízre, egy megfelelő méretű edényre, és a tűzhelyre lesz szükséged.

1. lépés

A cumisüvegeket és egyéb eszközöket szedd darabjaira, majd előzőleg alaposan mosogasd el őket! Miután az edénybe helyezted, önts rá annyi hideg vizet, hogy ellepje azokat! Bevált módszer a vízkőlerakódás ellen, ha a vízbe egy kis citromlevet vagy ecetet is öntesz.

2. lépés

Az edényt helyezd a tűzhelyre, várd meg, amíg forrni kezd a víz, majd hagyd legalább 5 percig forrni! Ügyelj arra, hogy az egyes tárgyakat ne a már forró vízbe helyezd, mert azok megrepedhetnek, vagy eldeformálódhatnak.

Forrás: