Már a jég is olvad!

Idén nyáron csupán 4,9 millió négyzetkilométernyi területet fedett jégtakaró az Északi sarkon. Az itt mért maximum hőmérséklet idén Augusztusban rekordot döntött, maga mögé utasítva az eddigi rekorder 2007-es évet.

"Látjuk, hogy a rozmárok egyre inkább a szárazföldre kényszerülnek, és a jegesmedvéknek egyre nagyobb távokat kell megtenniük úszva két jégtábla között." – mondta Martin Sommerkorn, a WWF sarkvidéki éghajlat szakértője. "Azonban a sarki jég olvadása nem csak a jegesmedvék számára jelent problémát, ekkora mennyiségű jég elolvadása jelentősen befolyásolja a különböző éghajlati rendszereket. A jégtakaró olvadásának hatása nem csak az Északi sarkon lesz érezhető, máshol aszályok, áradások és hasonló szélsőséges időjárási jelenségek tapasztalhatók majd." – tette hozzá Sommerkorn.  

Aggodalomra ad okot, hogy az eddigi legmagasabb olvadási értékek felét az elmúlt 10 évben mérték. Ha a jégtakaró olvadása ilyen mértékben folytatódik 2030-ra már csak emlék lesz az Északi sarki jégtakaró.

shutterstock_1107835

A WWF Globális Sarkvidék Programja 1992 óta működik, és célja harcolni a klímaváltozás hatásai ellen, valamint fenntartható módon megőrizni a sarkvidék gazdag biodiverzitását.

A WWF 2011 elején kiadott tanulmánya, a The Energy Report bemutatja, hogyan lehetne áttérni a 100%-ban megújuló energiaforrások használatára 2050-re. "A 100%-ban megújuló jövő elérhető távolságban van." – mondta Samantha Smith, a WWF Energiaügyi és Éghajlat-változási szakértője. "Már rendelkezésre állnak a szükséges technológiák, de a kormányoknak kell élen járniuk. Közös együttműködés nélkül a sarki jégtakaró rövid idő múlva már csak emlék lesz".

Forrás: