Új szolgáltatást indít a Facebook!

A Facebook közösségi oldalon a zavarodott, öngyilkossági szándékra utaló posztok alapján a barátok figyelmeztethetik a tanácsadókat.

A közösségi oldal egy olyan új szolgáltatást indít, melynek segítségével a felhasználók jelenteni tudják az öngyilkossági hajlamra utaló posztokat és megjegyzéseket. Ezután az öngyilkos hajlamú felhasználó azonnal kap egy értesítő e-mailt a Facebook dolgozóitól, melyben felhívják a figyelmét az ingyenesen hívható Amerikai Öngyilkosságot Megelőző Életmentő Segélyvonal telefonszámára, illetve az egy kattintással elérhető chatszobára, ahol a segélyszolgálati tanácsadókkal lehet csevegni.

Mindkét szolgáltatás napi 24 órában, teljesen ingyenesen elérhető és az információkat bizalmasan kezelik. Az öngyilkosságok visszaszorítását célzó Facebook szolgáltatás egyelőre csak az Egyesült Államokban és Kanadában érhető el, de tervezik a szolgáltatás további kiterjesztését.

A Segélyvonal 2005-ös indulása óta több mint 3 millió hívást fogadott, és jelenleg is naponta több tucat kétségbeesett öngyilkosjelöltnek nyújt segítséget. John Darper, a Segélyvonal projektigazgatója elmondása szerint már 2006 óta létezik egyfajta együttműködés a Facebook közösségi oldallal, és szerinte nagyon sok egyedülálló lehetőséget rejt ez az új szolgáltatás.

95xmovdx1

Az Associated Press hírügynökség értesülései szerint ezzel a módszerrel már korábban is sikerült életet menteni. Idén júliusban például a rendőrség a Facebook segítségével tudta időben megelőzni egy kaliforniai férfi öngyilkosságát. A rendőrséget az öngyilkosjelölt egyik barátja értesítette, aki felfigyelt a közösségi oldalon megjelenő figyelmeztető jelekre.

„Az öngyilkosság megelőzésének legfontosabb sarokköve a veszélyben lévők korai felismerése, és a Facebookon lévő ismerősök segítségével ez nagyon hatékonyan tud működni” – mondta Kelly Posner, a New York-i Columbia Egyetem Öngyilkossági Kockázatértékelő Központjának igazgatója.

Az Egyesült Államokban naponta közel 100 ember követ el öngyilkosságot, ez évente 36 035 emberi életet jelent. „Amerikában minden egyes gyilkosságra két öngyilkosság jut, és ezek az esetek azért különösen tragikusak, mert többségük megelőzhető lenne”- tette hozzá Dr. Regina M. Benjamin, aki szintén komoly reményeket fűz a Facebook új szolgáltatásának sikeréhez.

Forrás: