Fejlesszük a kreativitást! Videojátékkal!

Sok szülő látja úgy, hogy a videojátékokkal csak pocsékba megy gyermekeik ideje, esetleg egyenesen károsnak ítélik meg. Aki ránéz egy képernyőre tapadó, lézersugarakkal óraszám lövöldöző gyerekre, az kénytelen ezzel egyetérteni.

A Michigani Egyetem új kutatása azonban fényt derített arra, hogy a játékok gazdagabbá tehetik a gyerekek képzelőerejét. Ez szöges ellentétben áll a korábbi megfigyelésekkel, melyek szerint károsan hatnak a fejlődésre és agresszívvé tesznek.

Jelen kísérlet nem akarta egyik megállapítást sem célba venni, hanem egy jól bevált eszközzel, a Torrance teszttel mérte meg a játékok kreativitásra gyakorolt hatását. Közel ötszáz 12 éves gyereket vizsgáltak, és felfedezték, hogy minél többet ülnek a konzol előtt, annál ügyesebbek lettek rajzban és fogalmazásban. Az eredményekről a Computers in Human Behavior című folyóirat számolt be.

7j63b7me8

A hatást nem maga a technológia használata váltotta ki, teljesen mindegy, hogy telefonon, interneten vagy számítógépen játszottak. A kutatás vezetője, Linda Jackson pszichológus professzor szerint elsőként bizonyították be a technológia és a kreativitás közötti összefüggést. Az MSU eredményei arra kellene, hogy motiválják a játéktervezőket, hogy keressék meg a kreativitást javító aspektusokat.

„Ha ez megtörténik, a videojátékok tervezése során optimalizálni lehetne a kreativitásfejlesztést a szórakoztató jelleg megőrzése mellett. A játékok új generációja talán elmossa a határt a tanulás és kikapcsolódás között” – fejtette ki Jackson.

A kutatásból az is kiderült, hogy a fiúk többet játszanak videojátékot, mint a lányok, és inkább az erőszakos és sportos változatok kedvelik. A lányok inkább olyan fajtát választanak, ahol interakcióba léphetnek másokkal. Nemtől, származástól és játéktípustól függetlenül a videojáték az egyetlen olyan technológiai vívmány, mely összefüggésbe hozható a kreativitás fejlődésével.

Forrás: