Változatos nőalak, avagy amit a divat diktál

A divat szele borzolja a kedélyeket és meghatározza a nők ideális alakját minden korszakban.

Több száz évvel ezelőtt labdába se rúghattak volna azok a nők, akikért ma férfiak ezreinek nyála csorog, és akikre a legtöbb nő irigykedve próbál súlyos diétákkal, kemény edzésekkel hasonlítani. A termékenység szimbólumaként tisztelt domború női idomok helyett ma a légiesen könnyű, csontos szépség domborít. Minden korszak megalkotta a számára ideális női alakot. Ezekkel találkozhatunk a nagy múzeumok híres festményei és monumentális szobrai között. Melyek voltak a legmeghatározóbbak?

Vénuszi idomok

A művészetek világában kevésbé elmélyült személyek is tisztában vannak azzal, hogy korunk szépségideáljai és szexszimbólumai szöges ellentétben állnak az egykori formás idomokkal. A Willendorfi Vénusz gömbölyded kőből faragott alakja sem maradt kőbe vésve. A római istennő, Vénusz nevét még megtaláljuk számtalan műremek alatt, amik nevüket leszámítva nem sokban hasonlítanak.

venus

Az ókorban a szépséghez nem a karcsúság, inkább a teltség jelzője kapcsolódott. A keblek és a csípő kerek formái között homokóra szerűen elvékonyodó derék volt az, ami vonzotta a férfiak tekintetét.

Madonna korszakai

Törékenység, ártatlanság és tisztaság. A földi bűnöktől mentes szépség nem ébreszthet buja vágyakat a férfiakban, így a kereszténység előretörésével Mária vékony és kecses alakja jelentette a női test új képmását. Jó néhány évtizeddel később a nőiséget ismét új jelzőkkel ruházta fel korunk Madonnája. Rácáfolva minden eddigi törekvésre, a szex és buja fantázia felébresztését jelentette az újkori díva, Madonna. Jelentőségét mutatja, hogy a mai napig nők ezreinek példaképe a még mindig elképesztő formában lévő sztár. A szexi nőt megtestesítő hosszú combok, lapos has és nagy mellek a férfiak álma és nők vágya lett. Vajon ő is csak az akkori trendeknek hódolt be? Na de ne ugorjunk ennyire előre!

madonna3

Egy kis romantika

A barokkos túlzás mai szemmel nézve az akkor ideálisnak nevezett női testekre is remek jelző. A rövid ideig ismét divatos telt idomú dámák fokozatosan karcsúsodtak a romantikus eszményképnek megfelelve. A szépség a törékenységgel összeölelkezve megteremtette a gyenge nőt, akinek a férfi oltalmazó támogatására van szüksége. Ettől kezdve folyamatosan válik egyre vékonyabb a női alak.

Szépség vagy egészség

A nőket könnyedén rabul ejtik a divat által diktált trendek. Még manapság lehetetlen diétákkal próbálják elérni a szemük előtt lebegő ideálisnak képzelt formát, addig korábban a fűző segítségével varázsolták alakjukat megfelelő telté és karcsúvá egyszerre. A nem éppen egészséges viselete lehetővé tette a mellek még erőteljesebb hangsúlyozását a derék elszorításával és a dekoltázs hirtelen mélyülésével. Nem véletlen, hogy a fűző mára a csábítás és a szex szimbólumává vált.

fuzo1

Nők joga a kisfiús külső?

A 19. és 20. sz. derekán a nők kezükbe vették az irányítást és harcolni kezdetek az őket háttérbe szorító társadalmi normák ellen. A feminizmus terjedésével a nők alakja is eltávolodott a korábbi elvárásoktól. Nadrágba bújva, hajukat rövidre vágva új irányzatot teremtettek. A kisfiús szépség meghódította a divatvilágot. A túlzások itt is súrolták a végleteket, hiszen a mell lekötözése sem volt szokatlan ebben az időben.

Kié a dicsőség (és a felelősség)?

A divat előrenyomulása ettől kezdve lényegesen meghatározta, hogy milyen alak domboríthat a nők körében. Egyfelől a magazinok és híres divattervezők álmodják meg azokat a „szépségeket”, melyekért milliók fognak rajongani. Másfelől a filmipar is kitermelte a maga szimbólumait, elérve ezzel, hogy Pavlov-reflexként jelenjen meg előttünk a vágyott, de olykor elérhetetlen női alak. Hogy miért? Egyszerűen azért, mert senki nem akar divatjamúlt lenni, még kevésbé kövérnek érezni magát.

Forrás: