A víz csodája 2.

Bizonyos panaszok esetében nem kell rögtön orvoshoz rohannunk, egy kis utánajárással, természetes eszközökkel is kúrálhatjuk magunkat.

Ne feledkezzünk meg a minket körülvevő természetes környezet gyógyító és harmonizáló erejéről.

Be kell látnunk, hogy önmagukban a gyógyszerek nem oldják meg bajainkat. Mindig kellünk mi magunk, akaraterőnk és tenni akarásunk, hogy pihenjünk, életmódot váltsunk és adjunk esélyt a testünknek, hogy öngyógyító képességei működhessenek. Ne becsüljük alá a legegyszerűbb eszközöket sem, mint például a víz, amelynek különleges tisztító és szakrális hatást tulajdonítanak.

A meleg vizes kezelés egyik formája a minősített gyógyvizekkel végzett fürdőkezelés, azaz a balneoterápia. Magában foglal minden gyógyvízzel, termálvízzel történő kezelést, de ide tartoznak az ivókúrák, az inhalálás, az iszapkezelések és a szénsavas fürdők is (természetes szén-dioxid tartalmú, vagy mesterségesen szén-dioxiddal dúsított vízzel teli kádban végzett kúra). Elsősorban a szív- és keringési rendszer problémáiban érvényesül az ereket tágító hatása. Kifejezetten jó hatást gyakorol főként a végtagi vérkeringésre.60131A balneoterápia szerves része az ivókúra. Az ásványi anyagokban gazdag vizek fogyasztása kíméletesen szabályozza a gyomor, a belek és a vese működését. A kezelés közben még a bőr is szépül, mert az iszap sem csupán a fájdalom enyhítésére szolgál, hiszen az ásványi anyagok hatására eltűnnek a bőrhibák, magas hőfokkal együtt alkalmazva pedig a fogyókúrák hatékony kiegészítője is lehet egy-egy kúra.

 

Mindenkivel előfordult már, hogy annyira megfázott, hogy bedugult az orra, sőt az arcürege is. Ennek enyhítésében sokat segít a gőzölés. Egy kis tálban forraljunk fel vizet, majd áztassunk bele kamillavirágot. Ez követően fölé hajolva lélegezzünk mélyeket körülbelül 10 percig. A forró kamillás gőz segít feloldani az orrdugulást, és a tüdőbe lélegezve szintén jótékony tisztító hatása van. A kamillás gőzölés ráadásul nemcsak az orrdugulást segít megszüntetni, hanem gyulladáscsökkentő hatóanyagai miatt szépíti arcbőrünket, sőt növeli annak ellenálló képességét is. Máskor légúti panaszok esetén inhalálhatunk erdei fenyő olajjal is.

A menstruációs panaszokkal küzdőknek szintén segíthet a meleg víz borogatásként, ugyanis oldja az alhasi fájdalmakat, görcsöket. Egy összehajtott vászonkendőt merítsünk forrásban lévő vízbe, majd tekerjük törülközőbe. Óvatosan ellenőrizzük, nem túl forró-e. Ha megfelelő, tegyük rá a hasra, és jól takarózzunk be. Addig feküdjünk így, míg melegnek érezzük a törülközőt. Ez az eljárás hatásos puffadás esetén is.6014Egy forró fürdő rendkívül jó feszültségoldó hatású. Ha ideges vagy, stresszes volt a nap, merülj el egy kád meleg vízben! Töltsünk körülbelül 10-15percet a kádban, pihenjünk lehunyt szemmel. Az erek kitágulnak, a vér akadálytalanul tud áramolni testünkben. Fokozhatjuk a nyugtató hatást, ha 3-4kupaknyi levendulás habfürdőt teszünk a fürdővízbe.

Érdemes kipróbálnunk ezeket az egyszerű otthoni praktikákat, mielőtt orvoshoz fordulunk, így megkímélhetjük szervezetünket a gyógyszerek lehetséges mellékhatásaitól és egyszerű módszerekkel szelíden gyógyulhatunk. Ne feledjük, Magyarország a gyógyfürdők hazája is, kedvező hidrogeológiai helyzete miatt. Használjuk hát bátran kincseit.

Forrás: