Csalánba nem üt a ménkű!

Noha elég kicsi az esély rá, hogy egy nyári vihar során villám csapjon belénk, nem árt tisztában lenni azzal, mit tehetünk annak érdekében, hogy még jobban lecsökkentsük a kockázatot.

„A villámlás az egyik legveszélyesebb és leggyakoribb időjárási jelenség” -fejtette ki Dr. Sandra Schneider, az Amerikai Sürgősségi Szakorvosok Kollégiumának (ACEP) elnöke. „Ha valakit villámcsapás ér, ott legtöbbször az egyén elővigyázatlansága áll a háttérben.”

Az amerikai meteorológiai szolgálat adatai szerint, évente nagyjából 25 millió alkalommal csap villám a földbe. Csak az Egyesült Államokban évente ötvenöten halnak meg villámcsapás következtében, és még több százan sérülnek meg súlyosan. A legtöbb villámsúlytotta ember túléli a csapást, de gyakran szenvednek maradandó égési sérüléseket, szem- és fülsérüléseket, vagy akár le is bénulhatnak.

villam4

A legtöbb vészhelyzet azonban elkerülhető, ha az alábbi figyelmeztetéseket komolyan vesszük:

– Vihar esetén ne hagyjuk el otthonunkat, ha pedig a szabadban ér minket, azonnal keressünk menedéket: lehetőleg szigetelt, vízzel, villannyal ellátott házat, de egy nem nyitható tetejű autó is megteszi.

– A házon belül zárjunk el minden elektromos berendezést és maradjunk tőlük távol, ugyanígy tegyünk a kandallóval is.

– Mobil, vagy vezeték nélküli telefont használjunk a vezetékes helyett.

– Kerüljük a vízzel való érintekezést, ami jól vezeti az áramot.

– Minden fém tárgytól maradjunk távol.

– Az utolsó villámlás után még várjunk fél órát, amíg visszatérünk a normál tevékenységünkhöz.

A szakemberek azt is hozzáteszik, ha bárkit villámcsapás ér, azonnal orvosi ellátásra van szüksége. Az áldozathoz nyugodtan hozzá lehet érni, így aki jártas ilyen téren, szükség esetén – az orvos megérkezéséig – megkezdheti az újraélesztést.

Forrás: