Asszisztált öngyilkosság

A svájciak leszavazták az asszisztált öngyilkosság és az öngyilkosság-turizmus betiltását célzó javaslatot.

A 278 ezer szavazó 85 százaléka ellenezte az asszisztált öngyilkosság betiltását, és 78 százalékuk ellenezte azt, hogy betiltsák a külföldiek számára. Zürichben tavaly körülbelül kétszázan követtek el asszisztált öngyilkosságot, köztük külföldiek is.

A Magyarországon a jogszabályok szerint tiltott asszisztált öngyilkosság Svájcban 1941. óta legális, feltéve hogy nem orvos végzi, és semmilyen érdek nem fűződik a beteg halálához. A segítség kizárólag passzív formában, például gyógyszerek adásával nyújtható. Az aktív asszisztálás, vagyis valamilyen szer bevételének vagy alkalmazásának segítése azonban tilos.

Bár a közvélemény-kutatásokból már korábban kiderült, hogy a svájciak többsége támogatja az asszisztált öngyilkosságot, az eredmények arra is utaltak, hogy sokan ellenzik az öngyilkosság-turizmust.

orvos64

Mivel ugyanis a gyakorlat más országokban törvénytelennek minősül, sokan utaznak Svájcba Németországból, Franciaországból és más országokból.

A svájci Dignitas szervezet már több mint ezer külföldinek segített abban, hogy öngyilkosságot követhessen el. Egy másik hasonló szervezet, az Exit azonban csak a svájci állandó lakosoknak segít, mivel állításuk szerint a folyamathoz sok időre van szükség, és a betegnek és hozzátartozóiknak is tanácsadást kell nyújtani.

A népszavazáson arról a javaslatról kellett szavazni, hogy a szolgáltatáshoz megköveteljenek-e legalább egy év svájci tartózkodást a betegektől. A javaslatot az Evangélikus Néppárt és a Szövetségi Demokrata Unió, a két konzervatív párt vetette fel. A Svájci néppárt és a Szociáldemokrata Párt azonban felszólította szavazóit, hogy voksoljanak a javaslat ellen.

vakcina2

A BBC tudósítója, Imogen Foulkes szerint az asszisztált öngyilkosság betiltása elleni elsöprő arányú szavazás azt mutatja, hogy a svájciak többsége úgy véli, önálló joguk annak eldöntése, mikor és hogyan haljanak meg. Az öngyilkosság-turizmus pedig a jelek szerint kisebb súllyal esik a latba, mint az a meggyőződésük, hogy a halálhoz való jog egyetemes.

A vitának azonban ezzel még nincs vége. A svájci kormány az asszisztált öngyilkosságról szóló szövetségi törvény módosítását tervezi. Biztosítani szeretnék ugyanis azt, hogy csak legvégső esetben folyamodnak ehhez a módszerhez a halálos betegek, és korlátozni próbálják az öngyilkosság-turizmust.

Forrás: