Fogyj, hogy kisebb legyen a teher!

A térd elülső keresztszalagjának artroszkópos műtétje nem csökkenti a későbbi ízületi gyulladás kialakulásának esélyét.

 

Az artroszkópos műtét során 2-3 egyenként 4-4,5 mm hosszú metszést ejtenek, és ezeken vezetik az ízület belsejébe a műtéti eszközöket, valamint az artroszkópos optikát.

A behatolási pontok kis mérete ellenére a térdízület legjelentősebb részei áttekinthetővé válnak. Nagyon sok sérülés gyógyítható az artroszkópos sebészi eszközök segítségével.

A kutatók 326 páciens adatait elemezték, akiket 1996-ban és 1997-ben diagnosztizáltak és kezeltek térdsérüléssel. Egy évtized elteltével a térd ízületi gyulladása (oszteoartritisze) attól függetlenül megjelent a betegekben, hogy végeztek-e náluk valamilyen műtétet a sérülés helyreállítására. A tanulmány a Radiology folyóirat augusztusi számában jelenik meg nyomtatásban, de már online olvasható.9276?A vizsgálat bebizonyította, hogy a meniszkusz és az elülső keresztszalag sérülései megnövelik a térd ízületi gyulladásának kockázatát, a műtéti terápia pedig nem csökkenti ezt a rizikót? ? mondta el Dr. Kasper Huetink, a hollandiai Leideni Egyetem Egészségügyi Központjának radiológus rezidense, a tanulmány szerzője egy sajtóközleményben.

További kutatásokra van szükség a különböző műtéttípusok rövid- és hosszútávú hatásainak meghatározására, jegyezte meg Huetink. Több, mint kilencmillió amerikai szenved a térd ízületi gyulladásában, amely jellemzően évek alatt alakul ki. A tünetek között van a fájdalom, az ízület merevsége és duzzanata, továbbá mozgásbeszűkülése is.

Forrás: