Milyen otthoni gyakorlatokkal enyhíthető a csípőfájdalom?

Vannak mozgásszervi betegségek, amik emberek tömegeit érintik. A legtöbb mozgásszervi betegség valamilyen fájdalommal kezdődik. Fájhat a nyakunk, a hátunk, a derekunk vagy épp a vállunk. Sajnos a derék-, hát- , nyak fájdalom vagy éppen a váll fájdalom mellett bőven akadnak még más testrészek is, ahol jelentkezhet fájdalom.

A csípőfájdalom egy szintén gyakori, a mindennapokat nagyban megnehezítő fájdalom. A csípőfájdalom miatt sokan elhagynak bizonyos mozgásformákat, viszont ez ahhoz vezet, hogy tovább romlik a helyzet és egy ördögi körbe kerül a beteg: a fájdalom miatti kevesebb mozgás tovább rontja a helyzetet, ami tovább növeli a csípőfájdalom, derékfájás és derékfájdalom mértékét.

A csípőfájdalom kezelésének jó módja, ha a csípő körüli izmokat edzünk. Az edzés során nemcsak erőnlétre teszünk szert, hanem visszaadja testünk mobilitását is. A flexibilis dolgok pedig nehezebben törnek, igaz ez a csípőre is. Minél rugalmasabbak a csípő körüli izmok, annál kisebb a törés kockázata.

Természetesen egy gyógytornász segítségével sokkal felszabadultabb lehet a csípő erősítése, de azért van néhány otthon is végezhető jó gyakorlat. Rendelőkben leggyakrabban trigger pont terápiával és FDM terápiával gyorsan és hatékonyan el tudják mulasztani a csípőfájdalmat, míg manuálterápiás foglalkozásokkal korrigálható a rossz csípő struktúra is. Otthon leginkább olyan gyakorlatokkal érdemes foglalkozni, amik biztonsággal tudják nyitni a csípő környékét.

1. Csípő feszítés

A hátfájás csökkenthető, ha a gyakorlatot háton fekve kezdjük, a térdeket úgy húzzuk fel, hogy a teljes talp érintkezzen a padlóval. Ezután a farizmokat megfeszítjük, úgy hogy közben a farpofák összeszorítva legyenek. Körülbelül 5 percig érdemes a pózban maradni és sorozatonként harimcszor meg lehet ismételni.

2. Csípő emelés

Hanyatt fekvésben a térdeket úgy emeljük, hogy a talpunk teljes felületével érintkezzen a padlóval. Ezután feszítjük a farpofákat, a csípőt megemeljük a földtől. Ebben a pozícióban körülbelül 5 másodpercig maradunk, majd lassan visszatérünk a kiindulási pozícióba. Az előző feladathoz hasonlóan, akár harmincszor is megismételhetjük a feladatot.

3. Térd- és csípő emelés

A kiindulási pozíció itt is a hanyatt fekvés, a lábakat úgy helyezzük el, hogy a talpak teljes felületükkel érintkezzenek a talajjal. Megfeszítjük a farizmokat, megemeljük a csípőnket, majd a hasizmunk segítségével felemeljük a talajról az egyik lábat is. Ezt követően a megemelt lábat engedjük le és emeljük fel a másik lábat helyette, a csípőnk közben végig maradjon megemelve. A gyakorlat olyan, mintha folyamatosan lépkednénk, próbáljunk meg egyszerre legalább harminc ismétlést végezni.

Ezen gyakorlatok segítségével csökkenthető a hátfájdalom és a kézzsibbadás illetve a lábzsibbadás. A csípőfájdalom otthoni kezelése előtt érdemes szakorvossal konzultálni, hogy kizárjuk nem áll-e olyan betegség a háttérben, amit nem lehet otthoni gyógytornával megoldani.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.