Ha ápolod a fogaid nem leszel szívbeteg!

Egy új kutatás szerint azok, akik rendszeresen felkeresik a fogorvosukat, kisebb eséllyel esnek át szívinfarktuson és stroke-on.

A felfedezést az Amerikai Szívgyógyász Szövetség orlandói konferenciáján mutatták be.

Tajvani kutatók egy százezer ember bevonásával készült vizsgálat elvégzésekor jutottak arra a következtetésre, hogy akik rendszeresen políroztatják és tisztíttatják a fogaikat, 24 százalékkal kisebb eséllyel esnek át szívinfarktuson, és 13 százalékkal kevesebb rá az esély, hogy stroke támadja meg őket. A megfigyelt emberek közül a vizsgálati időt megelőző hét évben senkinek nem volt gondja a szívével.

„Az évi egyszeri fogtisztítás tűnt a leghatékonyabb védelemnek” – mondta el Dr. Emily (Zu-Yin) Chen a Taipei-i Általános Veterán Kórház kardiológusa. Amerikai szakemberek szerint a fogápolás és az egészséges szív közti összefüggés régóta közismert.

„Nem meglepő az eredmény, mivel ismerjük a gyulladások és a szívbetegségek közti kapcsolatot. A fogpolírozással csökkentjük a krónikus gyulladások valószínűségét. Mindenki számára ajánlott a gondos szájhigiénia” – magyarázta Dr. Lawrence Phillips, a New York-i Egyetem Langone Egészségügyi Központ kardiológiai intézetének adjunktusa.

9j4zpj64

A kutatás vezetői elmondták, hogy nem vették figyelembe a szívbetegségek olyan egyéb kockázati tényezőit, mint a dohányzás, a túlsúly vagy a rassz. Philips szerint a tanulmánynak más hiányosságai is vannak. „Nem derül ki, hogy milyen tekintetben voltak egyformák a megfigyelt emberek. Ezen kívül azok, akik odafigyelnek az egészségükre, és eljárnak az ellenőrzésekre, a szívbetegségeknek is kisebb eséllyel vannak kitéve. A fogorvost rendszeresen látogatók is ebből a körből kerülnek ki.”

Egy, a tajvanitól független svéd kutatás szerint az ínybetegségek típusából meg lehet jósolni, mekkora esélye van valakinek szívbetegségre és stroke-ra. A hiányzó fogak és a gyulladások növelik ezen problémák valószínűségét. Az ínyvérzés ugyancsak összefüggésben lehet a stroke-kal.

Forrás: