Új őssejt

Kutatók egy új őssejtet azonosítottak, amely a tüdők légútjainak – amik a környezet fertőzéseitől és mérgeitől védik meg a testet – helyreállításában vesz részt.

A sejtek úgy védik a testünket, hogy a nyálmirigyek által termelt nyáltól megtisztítják a légutakat. Egyelőre nem pontosan ismert, hogy mitől függ, normális mennyiségű nyál termelődik-e valakinél, vagy túlműködés jelentkezik, de talán az új felfedezés révén erre is fény derülhet majd.

A mostani felfedezés azért nagy jelentőségű, mert ez az első eset, hogy kutatók rábukkantak arra az eredeti sejtre, amely a nyálmirigyeket előállítja, és amely képes helyreállítani a légutak hámborítását is. „Hatalmas eredmény, hogy rátaláltunk erre a sejtpopulációra, mert ezáltal tanulmányozni tudjuk a felső légúti megbetegedések mechanizmusát is” – nyilatkozta Dr. Brigitte Gomperts, a tanulmány egyik szerzője. „Jelenleg például nincs gyógymód a nyálkatúltermelésre, amely a cisztás fibrózis, az asztma és a krónikus obstruktív tüdőbetegség, a COPD velejárója is.”

shutterstock_689015921

Ahmed Hegap, a tanulmány másik szerzője, Gomperts-szel együtt már évek óta kereste a tüdőnek ezt a őssejtjét. Miután ráleltek, sikerült izolálniuk is, ezáltal kiderült róla, hogy képes megújulni, illetve új sejteket növeszteni saját magából.

Az újonnan felfedezett őssejt a tüdőráknál megjelenő tumor-kezdeményeknél is fontos szerepet játszhat, amikor a kezelés sikertelen, bár ennek megerősítéséhez még további vizsgálatok szükségesek. A felfedezést a Stem Cells című folyóiratban tették közzé.

Forrás: