Keserű vagy sem?

Egy kutatás szerint az, hogy mennyire érzékeljük és mennyire kedveljük a keserű ízeket, az íz-receptor génjeinken múlik.

A Penn State Agrártudományi Főiskolán készült kutatás szerint – amely a Chemical Senses című lapban jelent meg, az, hogy mennyire érzékeljük és mennyire kedveljük a keserű ízeket, az íz-receptor génjeinken múlik.

Hayes és munkatársai a Connecticut, a Florida és a Brown Egyetemről kimutatták, hogy ezek a gének hatással vannak arra is, milyen típusú ételeket kedvelünk, eszünk-e elég zöldséget, szeretjük-e az alkoholt vagy a citrusféléket. John Hayes – a kutatás egyik vezetője – így nyilatkozott:

keseru480

„Jelenleg huszonöt különböző keserű ízt érzékelő gént ismerünk, és úgy tűnik, mindegyik másféle kémiai anyagok érzékelésére képes. A különböző keserű ételek, különböző receptorokhoz jutnak el, így lehet, hogy az egyikre érzékeny valaki, de a másikra nem. Ezért könnyen előfordulhat, hogy a grapefruitot szereti valaki, de a kávét ki nem állhatja.”

Hayes és munkatársai nagyjából száz egészséges felnőttön végezték el kísérletüket, akik mind európai ősöktől származtak. Mindegyikükkel kóstoltattak grapefruit lét, Skót viszkit és eszpresszó kávét, majd kikérdezték étkezési szokásaikat és DNS-mintát is vettek tőlük.

nyelv6

Hayes arról is beszámolt, nem véletlen, hogy ilyen kifinomult az emberek érzékelése a keserű ízzel kapcsolatban, hiszen a keserű dolgok között számos mérgező akad, így őseink számára evolúciós előnyt jelentett, ha valaki kerülte a keserű ételeket. A jövőben, munkatársaival együtt arra készülnek, hogy az édes és a csípős íz érzékeléséről is készítenek hasonló tanulmányt.

Forrás: