A nők vagy a férfiak értenek jobban az autóvezetéshez?

A kérdés miszerint a nők vagy a férfiak értenek jobban az autóvezetéshez valószínűleg azóta létezik, amióta van mit vezetni. Az biztos, hogy mindkét nemről alakultak ki olyan mélyen gyökerező sztereotípiák a köztudatban, amelyeket csak igen nehezen tudunk levetkőzni.

Mi most bemutatjuk az 5 leggyakoribb súrlódási pontot, így talán a végén a kérdés is eldől: a nők vagy a férfiak értenek jobban az autóvezetéshez?

  1. Most hol is vagyunk?

 

Kétségtelen, hogy a tájékozódás fontos eleme a közlekedésnek, és elsősorban a nőkről szoktuk hallani, hogy kevésbé erősek ezen a téren. Egyes kutatások szerint a nők és a férfiak agyi működése eltér egymástól többek között ilyen szempontból is, ami visszavezethető a legelső szerepkörökre: a férfiak vadászó és a nők gyűjtögető életmódjára. Sajnáljuk lányok, egy-null oda.

  1. A baj mindig váratlanul ér!

Akár rövid vagy hosszabb távú autókázásról van szó, alapvető dolgok kell, hogy legyenek egy autóban. A kötelező tartozékokon kívül, mint például az elsősegély doboz, a láthatósági mellény vagy a pótkerék, mindig érdemes némi harapnivalót, cukormentes rágógumit, illetve vizet tartani a kocsiban. A hölgyek a korábban említett gyűjtögető ösztönökre alapozva az előrelátás és gondoskodás nagymesterei. Az ő kocsijukban szinten biztos, hogy zsebkendőt, esernyőt, térképet, de akár egy váltás ruhát, vagy a téli időszakban egy meleg takarót is találunk. Szóval, ha előrelátásról van szó, a lányoknál a pont!

 autó

  1. Beférek? Nem férek?

 

Elérkeztünk az egyik legsarkalatosabb ponthoz, amely akár a legmagabiztosabb vezetőket is megizzasztja. igen, a parkolásról van szó. Bár elsőre azt hinnénk, hogy a tájékozódáshoz hasonlóan itt is a nők indulnak némi hátránnyal, férfi társaikkal szemben, kutatások bizonyították, hogy ugyanolyan nehézséget okoz a feladat mindkét nemnek. Leginkább, ha tolatásról van szó.

 

  1. Kerékcsere

Bár nem tartozik szorosan a közlekedéskultúrához, bárkivel előfordulhat, hogy kerékcserére szorul egy mély kátyúval való bosszantó találkozás után, ami még kellemetlenebb lehet, ha egyedül utazik a vezető. Lássuk be, az ilyen és ehhez hasonló szituációkat a férfiak nagy része könnyebben megoldja, de a hölgyeknek sem kell elkeseredni. A műszaki érdeklődés, technikai tudás nem csak a férfiak privilégiuma. Azt például tudtátok, hogy az ablaktörlő feltalálója egy Mary Anderson nevű amerikai hölgy volt? 1903-ban készítette el az első ablaktörlőt, ami 1916-ra minden járműnél szériatartozék lett.

 auto1

  1. Mindennapi stressz vezetés közben

A stresszes helyzetek lereagálásának módja általában nemtől független dolog. Van, aki forrófejű és egyből robban, míg van, aki nyugodt marad az utolsó pillanatig. Bármelyik típusba is tartozunk, a mindennapos közlekedési dugók és a figyelmetlen vezetők próbára teszik tűrőképességünket. Ilyenkor egyéb technikák mellett a cukormentes rágógumi rágása könnyen segíthet, hiszen a rágóizmok tornáztatása segít a stressz leküzdésében, arról nem is beszélve, hogy frissen érkezünk úti célunkba.

 

Összességében nem lehet kimondani, hogy a női vagy a férfi vezetők lennének a jobbak. Ma már a női autóversenyzők és a férfi légi utaskísérők megrengetik ezeket a nemi sztereotípiákat, és arra engednek következtetni, hogy ahogyan a szakmai képességek sem, így az autóvezetés minősége sem a nemi hovatartozásból fakad. Vannak női és férfi erősségek az élet minden területén, így az autóvezetésben is. Azt azonban soha ne feledjük, hogy legyünk bármilyen ügyes vagy tapasztalt vezetők is – kortól, nemtől függetlenül – amit mindig szem előtt kell tartanunk az a biztonság.

www.erkezzfrissen.hu

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.