Nemcsak a bőr, a szem sem felejt

Káros sugarak és a szemünk egészsége. Az alattomos, fájdalommentes és észrevétlen ártalom ellen a hunyorgás kevés, csak a napszemüveg segít. De mit és hogyan szűr? Milyen a hatásos védelem?

A földi élet mozgatója a nap. Hatalmas mennyiségű energia árad belőle, amely elsősorban ibolyántúli, látható és infravörös sugárzás formájában érkezik a Földre. Sokan szeretnek a kellemes melegben napfürdőt venni. Azonban a napsugárzásnak lehetnek kellemetlen mellékhatásai is. Az UV-sugárzás nemcsak bőrünkre, hanem szemünkre is hatással van. A folyamat nem hirtelen történik, a káros következmények az élet során fájdalommentesen, szinte észrevétlenül összeadódnak.

A tünetek között a színlátás vagy az éjszakai látás gyengülése is jelentkezhet. A nap UV-sugárzása ellen az egyetlen igazán hatásos védelmet nyújtó eszköz a megfelelő szűrőképességű védőszemüveg, napszemüveg – hangzott el az M1- Minden tudás című műsorában.

Az emberek többsége a napszemüvegnél a márkát nézi, a jó márkájú napszemüveg általában UV-szűrős réteggel is együtt jár, de ezt azért ellenőriztetni érdemes. Ezenkívül nagyon fontos, hogy nagyjából kövesse az arc és a fej formáját, ne legyen nagy tér a szem, illetve a keret között, mert ha sötét a napszemüveg, a pupilla kitágul mögötte, viszont ha oldalról fény jut be, akkor az károsabb, mintha valaki nem hordana napszemüveget – mondta el a műsorban Dr. Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem szemészeti klinikájának igazgatója.

A szemünket érő sugárzásnak két fő típusa van, az UV-A és az UV-B. Az UV-A hullámhossza közel van a már szemmel is látható kék fényéhez. Az UV-B azonban aktívabb, alacsonyabb hullámhosszúságú sugárzás. Amikor nem hordunk napszemüveget, akkor a pupilla összeszűkül, ez egyfajta védelmet nyújt a szem belső rétegeinek, a szaruhártya épségét viszont csak a jó napszemüveg tudja garantálni.

allergias

Vizsgálatok igazolták, hogy a nap káros sugarai is közrejátszanak a szürke hályog kialakulásában. A szürke hályog komoly egészségügyi probléma az egész világon.

A szakember hozzátette, a túlzott UV-terhelés a szaruhártyában különböző lerakódásokat, felszíni egyenetlenséget, a szemlencsében elnyelődve szürke hályogot okozhat. Ha direkt napsugárzás éri a látóhártyát, a retinát, ott elfajulást, meszesedést is kiválthat. Ezek nem azonnali hatások, nagyon nehéz mérni őket – magyarázta.

A szervezetet, a szemet ért negatív hatások felhalmozódnak, összegződnek. Éppen ezért fontos már gyerekkorban is napszemüveget viselni. Ráadásul a gyerekek szemlencséje még kevesebb káros UV-sugárzás kiszűrésére képes mint a felnőtteké, ezért a szem belseje, az ideghártya, több károsító hatást szenvedhet el.

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.