Egyre fiatalabb korban támad a szürke hályog!

Lakossági kérdőíves felmérés alapján százezrek problémája a szürke hályog, sokan nincsenek is tudatában, hogy kezdeti stádiumban van a betegség. Egyre fiatalabb korban alakul ki, sőt születési rendellenességként sem ritka. Itt is legfontosabb a korai felismerés és kezelés. A mai technológia felhasználásával, az egyik legeredményesebben és véglegesen gyógyítható szembetegség. Az erős és tartós napfényhatást kerülni kell.

A katarakta görög szó, jelentése vízesés. A szemlencse elszürkülésével járó betegség a lencsében látható homály formájáról kapta nevét. A beteg látása idővel egyre inkább olyanná válik, mintha vízfüggönyön nézne keresztül. A magyar elnevezés abból adódik, hogy a kór előrehaladtával a pupilla területe elveszti feketés csillogását, és szürkévé válik. A hályog szó pedig a felhős, ködös, elmosódott látást okozó elváltozás magyar megfelelője – hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Dr. Sándor Gábor, a Semmelweis Egyetem szakembere és a felmérést készítő szakorvos a műsorban elmondta, az Egészségügyi Világszervezet 2000-ben meghirdetett egy programot, azzal a célkitűzéssel, hogy 2020-ra a megelőzhető vaksági okok nagy részét fel lehessen számolni. Mindehhez prevenciós és intervenciós programokra van szükség, amihez viszont megbízható, úgynevezett epidemiológiai adatok kellenek. A szakember szerint a feladat az volt, hogy megvizsgálják, Magyarországon a szürke hályog milyen mértékben rontja a látást, és milyen ellátásának hazai helyzete.

Dr. Nagy Zoltán Zsolt a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának professzora kifejtette, a nyugat-európai fejlett országokkal összevetve a magyarországi helyzetet, jó helyen állunk: évi 80 ezer műtétet végeznek szürke hályog ellen, ami 10 millió fős lakosságra vetítve jó számnak tekinthető. Az igénybevétel nem egyenletes, az országnak vannak olyan részei, ahol minden rászoruló műtéten esik át, de vannak olyan régiók is, ahol nem jutnak el a betegek műtétre, mert messze laknak, mert nem veszik észre, mert nincs rá igényük, vagy éppen félnek tőle.

Ma Magyarországon, aki eljár szűrővizsgálatokra és időben diagnosztizálják, akkor 2-3 hónapon belül megműthetik, bárhol lakjon is. Régebben hosszú várólisták voltak, ma már a várakozási idő lerövidült, technikailag, személyzet és elérhetőség szempontjából is jelentős fejlesztések történtek –magyarázta a műsorban.

Kifejtette, a szürke hályognak van veleszületett formája, amit néhány hónapos korban meg kell operálni, ezáltal a tompalátást lehet megelőzni. Az a beteg, aki kétoldali szürke hályoggal született és korábban arra volt ítélve, hogy csökkentlátó legyen, ma már gyakorlatilag teljes értékű életet élhet, ha időben megtörténik a műtét, eljárnak a kezelésekre és megtörténik optikai rehabilitációja is.

Sándor Gábor hozzátette, a felmérés során az országban 105 településen jártak, házról házra keresték fel azokat, akiket meg akartak vizsgálni. Gyors szemészeti anamnézist vettek fel, és tájékozódó szemészeti vizsgálatot végeztek. Nagyon sikeres volt a program, több mint 3500 lakost monitoroztak.

Nagy Zoltán Zsolt szerint a szürke hályog rizikófaktorai közül kiemelendő a dohányzás, és nagyon fontos a napfény elleni védelem. A vizsgálat demográfiai következtetései alapján előre jelezhető, hogy tíz éven belül mintegy másfélszeresére nő majd a műtétre váró betegek száma, a szemészeti ellátás tekintetében ezért fejlesztés szükséges. Ez egyrészt a lakosság idősödésének, illetve annak folyománya, hogy hamarabb operálnak, mivel jobb a műtéti technika és sokan hamar szeretnének túlesni rajta. Ma már egynapos sebészet keretében is elvégezhető.

Hozzátette, a szürke hályog kialakulásának sokféle oka lehet, többek között genetika, környezetszennyezés, táplálkozás, vitamin alul- vagy túladagolás, dohányzás, szteroidszedés, sugárzás, stb. Ha valakinél nagyon fiatal korban alakul ki a betegség, ott általában genetikai okot sejtenek a háttérben.

A felmérés alapján a legmegdöbbentőbb felismerés az volt, hogy a szürke hályog miatt megvakult betegek több mint fele azért nem végeztette el a műtétet, mert nem érezte szükségét, vagyis nem vette észre látásromlását – magyarázta Sándor Gábor. A professzor hozzátette, ennek oka az lehet, hogy fokozatosan megy végbe a látásromlás, és ha csak az egyik szemet érinti a folyamat, hozzá lehet szokni. A felmérésben részt vettek másik nagy hányadát azok tették ki, akik félnek a műtéttől: nem tudják, mi vár rájuk; nem mernek belevágni, miközben telik az idő, szemük pedig tovább romlik – fejtette ki Sándor Gábor.

A szürke hályog kezelése Nagy Zoltán Zsolt szavai szerint nem sürgősségi műtét, tervezett időpontban kell történjen, akkor tudják az eredményeket garantálni. Akut szürke hályog nincsen, hiszen az állapot egy folyamat eredménye, függ attól, mikor veszi észre a beteg. A néhány hónapos várólista tolerálható.

A szürke hályog és a zöld hályog két teljesen eltérő betegség: a szürke hályog a szemlencse elhomályosodásából adódik, a zöld hályog pedig a szemnyomás emelkedéséből. Teljesen függetlenek egymástól, de előfordulhat, hogy valakinél mindkettő kialakul. A szürkehályog-műtét egyébként a szemnyomást is csökkenti, és feleslegessé válhat utána a további gyógyszeres kezelés, ha nem előrehaladott zöld hályogról van szó  – magyarázta a műsorban hallgatói kérdésekre válaszolva.

Hozzátette, a műtéttel a fénytörési hibák is rendezhetőek. A mai modern lencsetervezési technikával körülbelül 40 dioptriatartományon belül tudják változtatni a szem fénytörését, ez korábban elképzelhetetlen volt. Mindezt mindig az operációt végző orvossal, a személyes konzultáció során kell megbeszélni. A szakember szerint a fiatalabb betegek sokkal inkább vállalkoznak a műtétre, sokszor már akkor, amikor csak olvasószemüveget kell hordaniuk, mert foglalkozásuk, hobbijuk miatt nem szeretnének szemüveget hordani. Náluk nem a félelem dominál – tette hozzá.

Nagy Zoltán Zsolt megerősítette, hogy rutin szemvizsgálatnál az egyik szem letakarásával kiderülhet, ha a másikkal baj van. Sándor Gábor hozzátette, a felmérésnél is ez volt a jellemző. Ez is az egyik fő üzenetük: ha elvégezzük az önellenőrzést, és úgy érezzük, van különbség a két szem között, akkor menjünk el szemészhez, mert a hályogon kívül más betegség is jelentkezhet.

Van, aki gyakran jár szemorvoshoz, de a lakosság többsége elhanyagolja a szemszűréseket. Ötvenéves kor felett évente, maximum kétévente szemészeti szűrővizsgálat elvégzése indokolt és javasolt – hangsúlyozta Nagy Zoltán Zsolt.

 

Forrás: Hirado