Miért viszket a hüvely?

A fertőzéstől a rákig több dolog okozhat hüvelyviszketést

Nagyon kellemetlen tud lenni, amikor nyilvános helyen viszket a hüvelyünk, s átmenetileg semmit nem tudnunk vele csinálni. A viszketés az égő érzésig fokozódhat, ezért nagyon fontos mielőbb kideríteni, mi okozza a problémát.

A kellemetlen helyzetek egyik legrosszabbja a kibírhatatlan viszketés, amely akkor jön ránk, amikor semmi esély nincs a vakarózásra. A hüvelyviszketéssel is ez a helyzet: lehet az egy konferencia, egy találkozó, éttermi vacsora vagy a világ leghosszabb esküvője, ha viszket a hüvely, ilyenkor biztosan nem tudjuk megvakarni magunkat intim helyen.

A hüvely viszketés egészen odáig fokozódhat, hogy égő, fájdalmas érzést okoz. Könnybe lábad a szemünk és sürgősen ki kell mennünk a vécére.

Foto:123rf.com

De mitől alakulhat ki ez a kínos probléma? Ha viszket a hüvely, annak több oka is lehet.

1.Életmódunk: egyszerűbb eset, ha a hüvely viszketést valamilyen új szappan vagy anyag váltja ki. Lehet az a nadrágunk, a leggings vagy a tanga is, amelynek anyaga nem esik jól a számunkra vagy dörzsöl. Az óvszer, vagy a szexből eredő súrlódás ugyancsak viszketést produkálhat közösülés után. A hüvely bőre igen érzékeny tud lenni, még az időjárásváltozásra is. Ahogyan a könyök nem kedveli a telet, úgy ez a hüvellyel is megtörténhet. Ha viszket a hüvely, de csak véletlenszerűen és nem sokszor, ellenőrizzük, milyen tisztítószereket, mosakodószereket használunk. Nem váltottunk-e a közelmúltban valami újra, ami okozhat gondot?

Viseljünk pamut alsóneműt, kényelmeset, s ugyanez igaz a ruháinkra is. Ha a hüvely viszketés elmúlik ezután, meg is van a probléma oka.

2.Fertőzés: a gombás fertőzés igen gyakori és intenzív oka a hüvely viszketésnek. A fertőzés sűrű, túrószerű hüvelyi folyást is produkálhat, olykor az egyetlen jele a viszkető érzés. A bőr emellett foltos, piros és irritált lehet. Hüvely viszketést okozhat azonban a bakteriális vaginózis is, mely gyakran szürkés folyással társul és halszerű szaggal. Külsőleg nem látható pirosság, s a viszketés sokkal inkább irritációból adódik.

felfazas

Foto: 123rf.com

A fertőzéssel azonban orvoshoz kell fordulni, aki antibiotikumot ír fel. A gombás fertőzés olykor vény nélküli készítménnyel is kezelhető, de súlyosabb esetben nem használ. Vagyis, ha a tünetek nem javulnak az egyszerűbb kezeléssel, keressük fel az orvost.

3.Aranyér: ez természetesen nem a hüvelyen alakul ki, csakhogy a végbélnyílás nincs túl távol tőle, s néha nehéz megítélni, honnan is jön a viszketés. Az aranyér kezelése hoz ilyenkor enyhülést. Növelni kell a rostbevitelt és aranyér krémmel kezelni a problémát. Ha a viszketés nem javul, gasztroenterológus segítségére lehet szükségünk.

4.Bőrprorblémák: az ún. lichen sclerosis olyan állapot, mely a hüvely bőrét irritálttá teszi és égő érzést vált ki. Az érintett bőrfelület fakóvá, fehéressé válhat, s vékonyabbnak tűnik, mint a környéke. A bőrprobléma menopauza után gyakoribb, de bármely korban előfordulhat. Krónikus, ezért a tüneteket szteroidokkal vagy lézeres kezeléssel kezelik. Kevésbé sűrűn fordul elő, de pszoriázis és lichen planus is okozhat krónikus viszketést. Egy egyszerű biopszia megállapíthatja, jelen van-e a krónikus bőrprobléma.

5.Menopauza: a hüvelyi szövet igen érzékeny az ösztrogénre, ezért amikor ennek szintje elkezd emelkedni a változókorban, az a vaginát is érintheti. A véráramlás csökken, a hüvely bőre is vékonyabb lesz, s hüvelyi atrófia (szárazság) alakulhat ki. Ez egyes nőknél fájdalmat okoz közösülésnél, irritáció és égő érzés léphet fel. A szövetek hajlamosabbá válhatnak a fertőzésekre is. Az egyik megoldás, ha síkosítót használunk a szex során, illetve vaginális hidratáló terméket a napközben előforduló hüvelyi viszketésre. Vény nélkül kapható, de a kókuszolaj is segíthet. A hüvelyi atrófiára felírható gyógyszerek is léteznek.

6.Rák: olykor rákos megbetegedés is okozhatja, hogy viszket a hüvely. Általában elváltozások jelentkeznek a bőrön, karfiol alakú dudorok formájában, barna elszíneződéssel. A hüvelyi viszketésnek több oka lehet, legtöbbjük nem rákból adódik – ám ha viszkető, színét váltott dudorokat fedezünk fel, melyek nem múlnak el, azonnal forduljunk orvoshoz és végeztessünk biopsziát. Bizonyos esetekben érdemes elővenni egy tükröt és megnézni, mi történik „odalent”!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

  1. Jáger László

    Sajnálom
    Halovány fogalmam sincs!!!
    Bár ez nem +lepő!!!
    barátilag
    J.L.

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.