Mi a tüdőfibrózis?

A napokban megjelent hírekből sokan felfigyelhettek rá, hogy évről évre nő az ismeretlen eredetű tüdőfibrózisos esetek száma Magyarországon.

A betegség tüneteiről és a korai felismerés jelentőségéről dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa ad felvilágosítást.

Csökkenő légzőfelület

A tüdő feladata, hogy a belélegzett levegőben lévő oxigént a véráramba juttassa, onnan pedig eltávolítsa a szén-dioxidot. Tüdőfibrózis esetén a szövetek kötőszövetes átépülése, hegesedése következtében a tüdő egyre rugalmatlanabbá válik, a léghólyagocskák falába lerakódó kötőszöveti réteg megnehezíti a gázcserét. Az egyre romló oxigén-ellátás miatt megjelennek, majd a folyamat előre haladtával egyre inkább felerősödnek a beteg panaszai.

Egyre súlyosbodó tünetek

A betegség kezdetben enyhe köhögést okoz, fizikai aktivitás során, majd később nyugalomban is jelentkező nehézlégzéssel. Figyelmeztető jel a terhelhetőség csökkenése, fáradékonyság, a lépcsőzésnél, futásnál jelentkező légszomj, fulladás-érzés. Ahogy a betegség halad előre, a rossz oxigén ellátottság miatt az ajkak elkékülhetnek, de jellegzetes elváltozás az ujjak deformálódása, a körmök domborúvá válása is.

Kivizsgálás és kezelés

A orvosi vizsgálatok során a tüdő meghallgatása kezdetben tüdőgyulladás gyanúját vetheti fel, a röntgenképen fibrotikus-hálózatos rajzolat látható. A tüdő kapacitásának beszűküléséről árulkodó légzésfunkció mellett további vizsgálatok – CT felvétel, hörgőtükrözés és tüdőszöveti mintavétel – segítik a diagnózis meghatározását. A kezelés kezdetben szteroid készítményekkel történik. Amennyiben jelentős javulás nem tapasztalható, az immunrendszer működését befolyásoló, ún. immunszupresszív szerek adására lehet szükség. A kezelés során életmódváltás is szükséges, a dohányzás például minden esetben rontja a beteg állapotát.

Ismerje fel idejében!

A tüdőfibrózis nem gyógyítható, de korai stádiumban felismerve a betegség lefolyása lelassítható, a tünetek enyhíthetőek. Panaszok esetén már egy fájdalommentes légzésfunkciós vizsgálat során is képet kaphatunk a tüdő állapotáról. Ezt a vizsgálatot javasolt tünetmentes esetben is évente elvégeztetni, az életkoruk, munkakörülményeik, vagy életmódjuk, krónikus betegségük miatt rizikócsoportba tartozó személyeknek” – javasolja a Tüdőközpont orvosa.

 

Forrás: Tüdőközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.