Memóriarontó szívelégtelenség!

Egy új kutatás szerint a szívelégtelenség összefügg az agy szürkeállományának zsugorodásával és a mentális folyamatok hanyatlásával.

Ezek a változások megnehezíthetik a szívbetegek számára, hogy emlékezzenek az orvosi előírásokra, és betartsák azokat, például nem megfelelő időben szedik be a szükséges gyógyszereket – derítették ki ausztrál kutatók. 35 szívelégtelenséggel küzdő, 56 iszkémiás szívpanaszokkal kezelt (mely együtt járhat szívelégtelenséggel is) és 64 egészséges ember emlékezeti és más mentális teljesítményét mérték fel különféle tesztek segítségével. MRI-vel állapították meg a szürkeállomány mennyiségét az agy különböző területein.

Szívelégtelenség esetén a szívizomzat nem képes elegendő oxigénben gazdag vért pumpálni a testbe, az iszkémiás szívbetegek esetén pedig a szív vérellátása szenved zavart. A szívelégtelenség következményeként a rövid és hosszú távú memória egyaránt károsodik, illetve gyakran a reakcióidő is. Az MRI-vizsgálatok kimutatták, hogy a szívelégtelenség összefügg az emlékezetért, érvelésért és tervezésért felelős agyi területek szürkeállomány-csökkenésével. Az eredményekről a European Heart Journal online kiadásában lehet olvasni.

“A kutatás során felfedeztük, hogy mind az iszkémiás szívbetegség, mind a szívelégtelenség összefügg az agy azon területeinek sejtveszteségével, melyek fontosak az érzelmek és a mentális aktivitás szabályozásához. A csökkenés sokkal kifejezettebb szívelégtelenség esetén, de az ettől nem szenvedő iszkémiás szívbetegeknél is előfordul” – mondta el Osvaldo Almeida, a perthi Nyugat-Ausztrál Egészségügyi és Öregedési Központ kutatási igazgatója. “Akinél mindkét betegség fennáll, azoknál is deificit mutatkozik a kognitív képességek terén az egészséges emberekhez képest.”

Azt nem tudták megállapítani, hogy a szívelégtelenséggel, vagy az iszkémiás szívbetegséggel diagnosztizált emberek teljesítettek-e rosszabbul. Almeida szerint az eredmények összhangban vannak annak lehetőségével, hogy a szívelégtelenséggel élőknek gondot okozhat az összetett kezelési eljárások követése, ezért minden orvosi instrukciónak egyszerűnek és tisztán érthetőnek kell lennie. A szakembereknek és a betegeknek is tisztában kell lenniük azzal, hogy a szív megbetegedései nem csak a test motorjára korlátozódnak.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.