Megérkezett a legjobb diéták listája!

Gyümölcs, zöldség és teljes kiőrlésű gabona az élen

Megszületett a legjobb diéták listája – a U.S. News & World Report évente osztályozza a fogyókúrákat, s 2018-as éves értékelést követően az alábbiakat találták a legelőnyösebbnek.

Aki hatékonyan szeretne fogyni, válassza a legjobb diétákat – a különféle fogyókúrákat 2018-ban ismét értékelte a U.S. News & World Report.

A legjobb diétának a mediterrán és a DASH (Dietary Approches to Stop Hypertension – diéta a magas vérnyomás megállításának elősegítésére) diéták számítanak, ezek nyertek a teljes kategóriában.

A DASH célja a magas vérnyomás – mely szinte népbetegség – csökkentése. Kiemeli a teljes kiőrlésű gabona, a gyümölcsök, zöldségek fogyasztását és a só korlátozását.

A mediterrán diéta szintén a gyümölcsök, zöldségek és a teljes kiőrlésű gabona szerepét emeli ki, mérsékelt alkoholfogyasztással. Mindkét fogyókúra sovány fehérjét ír elő, így például csirke vagy halhúst.

A magazin az legjobb diéták sorában azt is osztályozta, melyiket a legkönnyebb betartani. Az első helyre a mediterrán került, míg a negyedikre a DASH.

Mindkettő első helyezett lett azonban abban a tekintetben, hogy előnyös-e a cukorbetegek számára.

2018 elején a kiadvány 40 különféle diétát rangsorolt. A listát a legjobb táplálkozás-szakértők, étrend-tanácsadók, valamint a szív egészségével, fogyással és cukorbetegséggel foglalkozó szakorvosok értékelték Amerikában.

A kategóriák az alábbiak voltak:

  • Legjobb kereskedelmi diéták
  • Legjobb súlyvesztő diéták
  • Legjobb gyors súlyvesztő diéták
  • Legkönnyebben követhető diéták
  • Legjobb diéták cukorbetegségre
  • Legjobb szívbarát diéták
  • Legjobb növényi alapú diéták

A szakértők mérlegelték, mennyire egyszerű követni egy adott fogyókúrát, a hosszú- és rövid távú fogyás valószínűségét, valamint azt, milyen mértékben hatékony a diéta szívbetegség és diabétesz esetén.

Nincs azonban egyetlen diéta, amely mindenki számára a legjobb. Minden embernek az a legmegfelelőbb, amelyhez tud alkalmazkodni és hosszútávon fenntartható az esetében – emelte ki David Katz, orvos, a Yale Egyetem és a Griffin Kórház Megelőző Kutatási Központjának vezetője.

Connie Diekman, a St. Louis-i Washington Egyetem táplálkozástudományi vezetője szerint 2018-ban elsősorban azokra a fogyókúrákra helyeződik a hangsúly, melyek egészséges, rugalmasak, kiegyensúlyozottak és fenntarthatóak.

A DASH és a mediterrán diéta azért került a legjobb diéták élére, mert mindkettő megfelel ezeknek az elvárásoknak.

A mediterrán diéta esetében tanulmányok sokasága igazolja, hogy számos krónikus betegség – így a szívbetegség, diabétesz és többféle rák – esélye csökken a hatására. Könnyű hozzá alkalmazkodni, ráadásul finom is – tette hozzá Katherine Brooking, dietetikus, a WebMD táplálkozási bloggere.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php