Már kétezer éve is ismert betegség volt a lisztérzékenység

Kétezer éve ismert betegség a lisztérzékenység – ismertette a Semmelweis Egyetem egyetemi tanára az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.

Arató András elmondta, hogy a lisztérzékenység a bizonyos gabonafélékben – búza, rozs, árpa – megtalálható glutén ellen kialakuló autoimmunitás, amely nem pusztán allergia. A betegség felszívódási zavarral jár, károsíthatja a májat és az idegrendszert, sőt meddőséget is okozhat.

Gluten intolerance and diet concept. Woman refuses to eat white bread. Selective focus on bread

A hajlam a lisztérzékenységre örökletes, ez Magyarországon az emberek 25-30 százalékában megvan. Csupán 1 százalék válik azonban beteggé, vagyis sok múlik a környezeti tényezőkön – hangsúlyozta a szakértő, megjegyezve: aki genetikailag nem hajlamos, annál egyáltalán nem alakulhat ki lisztérzékenység.

Arató András közölte, hogy a betegség nem gyógyítható, gluténmentes diétával ugyanakkor egészséges élet élhető.

Forrás: MTI

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.