Ne fogjunk kezet!

Hiába régi szokás a kézfogás, a szakértők szerint még az üzleti életben is tartózkodnunk kellene tőle, mert rengeteg fertőzés, mint például az influenza is, átadható vele.

"Biztonságos kézfogást", vagyis a könyök összeérintését vagy a japán meghajlást javasol Nathan Wolfe, a Stanford Egyetem vírusszakértője a hagyományos kézfogások helyett, mivel szerinte a vírusok terjedésében kulcsfontosságú szerepet játszhat ez a szokás. "Inkább a könyökünket kellene összeérinteni a kezünk helyett, így megakadályozhatnánk bizonyos fertőzésék terjedését. Gondoljunk csak bele, ha tüsszögünk, akkor a kezünket emeljük az orrunk elé" – tette hozzá a szakértő.

Ezt a megállapítást az új kutatások is alátámasztják, miszerint az influenza kórokozói akár 24 óráig életben maradnak a vizsgált felületeken, például a kilincseken, vízforralókon és egyéb használati tárgyakon.Ben Killingley, a Nottingham Egyetem fertőző betegségek szakértője szerint azonban ha az emberek megfelelően és rendszeresen kezet mosnának, nem lenne szükség a kézfogás kerülésére sem. A szakértők ezért úgy vélik – bár korábban úgy gondolták, a legveszélyesebb helyek a vírusok terjedése szempontjából a zsúfolt buszok -, a gyakori kézfogás miatt az irodák sokkal magasabb kockázatot jelentenek.

hxk2nlty4

Alternatívák:
Japánban már nagyon régi hagyománya van a meghajlásnak, mint üdvözlési formának. A gyerekek már kiskoruk óta tanulják, hogyan kell helyesen meghajolni.Dr Wolfe szerint a könyökök összeérintése egy biztonságos megoldást nyújtana a kézfogás helyett.Barack Obama amerikai elnök és felesége Michelle is híres arról, hogy higiéniai okokból inkább az öklük összeérintésével üdvözlik az embereket.A britek többsége pedig azt vallotta, hogy inkább elkerüli a kézfogást, ha teheti.

Forrás: