Kullancsok által terjesztett betegségek

A kullancsokkal kapcsolatos fertőzéses betegségek és legfontosabb tudnivalók. Kullancsok elleni védekezés a Bayer ajánlásával.

Kullancsok által terjesztett fertőző betegségek:

Babesiosis (vérfesték vizeléses láz)

Az általános tünetek: láz, rosszullét. A kullancsok számos betegség terjesztői kutyák esetében. A legismertebb közülük a bágyadtsággal és lázzal kezdődő, vérfesték vizeléssel járó, szakszerű kezelés hiányában végzetes kimenetelű babéziózis. A babéziák, egysejtű paraziták a kutyák vörösvértestjeit károsítják, és ezáltal idéznek elő súlyos szervi elváltozásokat.

Lyme borreliosis (Lyme-kór)

Az egész szervezetet érintő megbetegedés. Fő tünetei kutyák esetében: Hosszú lappangási idő után idegrendszeri, izület elváltozások, pl. sokizületgyulladás jellemzőek. Tünetek ember esetén: kokárdaszerű bőrpír, láz, nyári influenza-szerű állapot, arcidegbénulás, látás-, hallás-, egyensúlyzavar, ízületi- és izomfájdalom, szívritmuszavar stb. Egy tünet megszűnése vagy megszüntetése nem jelenti a Lyme-kóros beteg gyógyulását.

Kullancsencephalitis (agyvelő- és agyhártyagyulladás)

Fő tünetei: influenzaszerű állapot, láz, hányás, fejfájás, szédülés, bénulás, izom- és izületi fájdalom stb. E betegség kórokozója elsősorban az embert, ritkábban a kutyát is megbetegíti.

kullancs17

Ehrlichiosis (vérzéses kullancsláz)

Fő tünetei: láz, fejfájás, hányás, hasi fájdalmak, ízületi és izomfájdalmak stb. A kórokozó az ereket támadja meg, ezért bőr alatti és nyálkahártyabeli vérzések és következményes sárgaság látható a betegen, íny- és orrvérzés kíséretében. Az ember és a háziállat (elsősorban kutya) betegsége.

Q-láz (kérdőjeles láz)

A tünetek az emberben és a háziállatban aszerint alakulnak, hogy a kórokozó a tüdőt, a májat, vagy az ivarszervet támadja-e meg.

Tularemia (nyúlpestis)

E betegség tünetei aszerint mutatkoznak, hogy a kórokozó milyen úton jutott az ember vagy a háziállat szervezetébe. (PI. Kullancscsípéssel, bőr-tularemia, légúti fertőzéssel: tüdő-tularemia stb.)

Mediterrán foltos láz

Dél-Európában e betegség kórokozóját a kullancsok közvetítésével a kutya adja át az embernek. Fő tünetei: láz, bőrkiütés és pörkös fekély, hányás, tudatzavar stb.

Tibola

Fő tünete a kullancscsípés helyén pörkös fekély, nyirokcsomó-duzzanat stb.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.