Itt a tavasz, itt a kullancsidény!

Tavasszal többet tartózkodunk a szabadban, így könnyen összeszedhetünk egy kullancsot, amelyek ilyenkor kelnek életre. Létezik, és kapható is a kullancs okozta agyvelőgyulladás ellen oltóanyag.

A nedves, meleg tavasz kedvez a kullancs elterjedésének, ekkor kezdenek aktivizálódni, elevenségük pedig eltart egészen az õszi fagyokig. A kullancscsípés két fertõzõ betegség forrása lehet: az egyik a vírus okozta agyvelőgyulladás, a másik a baktérium okozta Lyme-kór.

Védőoltás a kullancs csípésével szemben!

A kullancs okozta agyvelőgyulladás ellen több éve áll rendelkezésre hatásos oltóanyag, ami háziorvosi vényre kapható. Az oltóanyagot, amely három évre biztosít védelmet, meghatározott idõközönként három részletben kell beadni, még a kullancsidény elõtt.

Csípés után

A megtörtént csípés utáni – 48 órán belüli – beadásra szolgál egy másik szérum, mely orvosi vényre kapható. Az általa biztosított védettség 4-6 hétig tart.

Tünet után

A Lyme-kór megelõzésére nem létezik védőoltás, de a csípés helyén – az azt követõ 2-10 nap között jelentkezõ korai bõrtünet – a szúrás körül gyűrű alakban növekvõ bõrpír jelzi a fertõzõdést. Az ilyenkor alkalmazott megfelelõ antibiotikumos kezeléssel azonban teljes a gyógyulás. A bõrtünet észlelésekor azonnal orvoshoz kell fordulni! Ennek elmulasztása esetén a legkülönbözõbb, olykor csak évek múltán jelentkezõ krónikus betegségek okozója lehet.

kullancs16

Kullancs a szabadban

Erdőjárás elõtt szorosan záródó ruhát kell ölteni, a szabadon maradt testfelületet kenjük be kullancsriasztóva! Zöldtúra után vizsgáljuk át testünket, ruházatunkat! Ha kullancscsípést fedeztünk fel, azonnal távolítsuk el a rovart, csipesszel vagy ujjunkkal, csavarás nélkül, húzva!

Ha a fej beszakad, nem baj, mert az már nem fertõz, de a potrohot semmiképp ne nyomkodjuk! A csípés helyét jóddal, alkohollal fertõtlenítsük! Ha a csípés helyén vagy környékén bõrelváltozást észlelünk, illetve 10-14 napon belül közérzeti panaszok jelentkeznek (fejfájás, hurutos tünetek), feltétlenül orvoshoz kell fordulni, megemlítve az elõzményt! Pasztörizálás nélküli tejet ne fogyasszunk nyersen, mivel az – ritkán – kullancs okozta agyvelőgyulladást terjeszthet!

Forrás: