Nanorészecske a cukorbetegség ellen!

A Harvard Egyetem Orvostudományi Kar és a Massachusettsi Általános Kórház kutatói olyan mágneses nanorészecskéken alapuló MR technikát fejlesztettek ki, amely képes előre jelezni, hogy a diabétesz genetikai hajlamával rendelkező személyekben kialakul-e a betegség, és ha igen, mikor.

Bár eddig csak egereken alkalmazták, az előzetes eredmények szerint emberek esetében is használható, egyelőre arra, hogy megkülönböztessék azokat a betegeket, akikben kialakult hasnyálmirigy-gyulladás, és akikben nem.

„Ez a kutatás az 1-es típusú diabétesz előrejelzéséről szól, valamint arról, hogyan lehet felhasználni ezt az előrejelző képességet annak kimutatására, mi a különbség azok között, akiben kialakul, és akikben nem” – számolt be a Nature Immunology folyóiratban közzétett tanulmány szerzője, Diane Mathis.

A kutatást vezető Wenxian Fu azt is elmondta, meglepte a kutatócsoportot a diagnosztikai időkeret (a 6-10 hetes életkor) rövidsége. Ez azt mutatja, hogy a betegség lefolyása, legalábbis ebben az állatkísérletben, nagyon fiatal korban határozódik meg, és a diabétesznek nincs szüksége további kiváltó tényezőre, például másodlagos fertőzésre vagy környezeti stresszre, mint ahogyan a cukorbetegséggel kapcsolatos néhány elmélet állította. A kutatók ráadásul e diagnosztikai információ kihasználásával meg tudták előzni a diabéteszt a betegségre hajlamos egerekben.

cukorbeteg16

A Mathis kutatócsoportja által kifejlesztett technika segítségével nem csak előre tudták jelezni, melyik egérben fejlődik ki a diabétesz, hanem azt is meg tudták határozni, mikor. „Látványos összefüggés mutatható ki a jelzés intenzitása és a között, milyen gyorsan alakul ki az egerekben a diabétesz” – mondta Fu.

A kutatók azt remélik, hogy a képalkotó vizsgálat segítségével a szakértők nagyobb pontossággal és egységességgel tanulmányozhatják majd a cukorbetegség fejlődési szakaszait.

Az új technika alkalmazása során a kutatók mágneses nanorészecskéket fecskendeztek az egerekbe. Ezek a részecskék csak a gyulladásban lévő szövetekben halmozódnak fel, ahol aztán az MR-vizsgálat kimutatja. Fu és munkatársai 18 héten keresztül rendszeresen végeztek MR-vizsgálatokat az állatokon. Az adatok visszamenőleg történő elemzése egyértelmű mintát mutatott: azokban az egerekben, amelyekben kialakult a cukorbetegség, a hasnyálmirigy fokozott gyulladása volt megfigyelhető hat- és tízhetes életkor között. Ezen időkereten kívül azonban nem mutatták ki az MR jelzések eltérést a két csoport között.

Mathis azt is hozzátette, hogy az új technikát hosszútávú, longitudinális kutatások készítéséhez is felhasználhatják a diabétesz fejlődésének vizsgálatára emberekben. A jelenleg a hasnyálmirigy vizsgálatára használt módszerek, például a PET-CT ismételt alkalmazása ugyanis túlságosan veszélyes.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: