Hasznos bacik a bőrön

A Kalifornia Egyetem kutatói igazolták, hogy a bőrfelszínen található normál baktérium flóra gátolja a sérülések után jelentkező túlzott mértékű gyulladások kialakulását.

Az emberi és egér baktériumtenyészeteken elvégzett vizsgálatok érdekessége, hogy nem csak a sebgyógyulás eddig fel nem fedezett folyamataiba enged betekintést, de egyben mikroszkópikus szintű magyarázatot is nyújt a higiénia hipotézis megértéséhez.

Az 1980-as évek végén felfedezett higiénia hipotézis szerint a kora gyermekkorban elszenvedett fertőzések hiányában az immunrendszer megfelelő érése nem következhet be, így az a későbbiekben kóros reakciót fejleszthet ki a baktériumokkal és vírusokkal szemben.

bőrhiba

A hipotézis így választ ad arra a kérdésre is, hogy miért gyakoribbak szénanáthás és ekcémás megbetegedések a kis családokban élő gyermekeknél, mint a nagy családokban felnövekvő gyermekek körében, akik feltehetően több fertőzésen estek át.

A bőr normál mikroflórájának, vagyis a bőr felszínén élő mikroszkópikus és rendszerint ártalmatlan baktériumoknak egyike a staphillococcus. A kutatás során egy olyan, korábban nem ismert folyamatra derült fény, melynek során a staphillococcus baktérium megakadályozta a bőr gyulladását.

A folyamat a staphillococcus és a bőr leggyakoribb sejttípusaként ismert keratinociták együtthatása által valósul meg. A kutatók azt is felfedezték, hogy a bőr sérülése után jelentkező normál gyulladás kialakulásához a Toll-like receptor 3 (TLR3) aktivációja is szükséges.

A keratinocitáknak erre a receptorra van szükségük ahhoz, hogy a normál gyulladásos folyamat kialakuljon, ahhoz pedig, hogy ez a folyamat ne tolódjon el túlságosan agresszív irányba, nélkülözhetetlen a staphillococcus baktérium jelenléte.

Az eredményeket összegezve tehát elmondhatjuk, hogy a bőrfelszínen élő baktériumok egyike, a staphillococcus szükséges ahhoz, hogy a bőrsérüléseket, műtéteket követően természetes módon jelentkező gyulladás ne legyen túlzott mértékű. A felfedezés így új utakat nyithat meg a gyulladásos bőrbetegségek kezelésében is.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.