A kezdő növénytartók kedvence, a majomfa

A majomfa (Crassula argentea) gondozása még egy kezdő szobakertész számára sem okozhat gondot, hiszen még a legkevesebb gondozás mellett is szépen fejlődik.

Származási helye Dél Afrika így jól bírja a meleg száraz napsütéses nyári időszakot hazánkban. Törzse és levelei is vaskosak és húsosak, ami azt jelenti, hogy az Afrikai száraz időszakban is képes a nedvességes sokáig tárolni, épp ezért nagyon fontos hogy ne öntözzük túl a növényt.

Crassula-ovata-Minor

A növény idősebb korában virágzik, amikor is apó kis csillag alakú virágokat hoz. Nyáron, ha van, kertünk kitehetjük a majomfát a kertbe, de még ekkor sem szükséges túllocsolni a földjét.

Télire vigyük be a lakás kissé hűvös félárnyékos részébe teleltetni, ám a nyugalmi időszakban földjét tartsuk szárazon és csak igen ritkán öntözzük. Szaporítani fej illetve levéldugvánnyal tudjuk erre a tavaszi időszak a legideálisabb időszak.

majomfa

Télen, ha fűtött szobában szeretnénk átteleltetni a növényt a száraz meleg levegőtől a növény levelei hullani fognak így mindenképp egy kevésbé fűtött 10-15 fokos helyiség az ideális a téli időszakra. Átültetésre kb. kétévente érdemes sort keríteni ekkor laza jó vízáteresztő képességű virágföldet válasszunk vagy az általános földet keverjük be folyami homokkal, így elkerülhetjük a pangó víz kialakulását. Májustól ismét kitehetjük a növényt a szabadba, de ekkor még óvjuk a leveleit az erős tűző déli napsütéstől. Tavasztól őszig adjunk a növénynek kéthetente guanós tápoldatot az öntöző vízhez így elősegítjük a virágzást és az egészséges méregzöld levelek fejlődését.

A majomfa még kezdő kertészeknek sem okoz gondot, ha betartjuk az alapvető szabályokat, mint pl. a kevés öntözés, vagy a téli teleltetést.

Forrás: