Képfűtés – avagy infravörös fűtési megoldások otthonunkban

Az utóbbi években kiemelt figyelmet kapott a lakások fűtése, rengeteg fejlesztés, és új technológia jelent meg. Elsősorban a gázfűtési rendszerek erős szabályozásának köszönhetően, ami a költségek jelentős emelkedéséhez vezetett egy esetleges fűtés korszerűsítés során, az elektromos fűtésrendszerek virágkorukhoz érkeztek Magyarországon.

Új fűtési megoldás: infravörös fűtés

Szakmailag jónak találom az elektromos fűtést, és személyes tapasztalatom is az, hogy a használatban már vannak olyan megoldások, amik vetekszenek egy gázfűtéses rendszer havi költségével, tehát  nem jelentősen drágább a rezsi, vagyis mérföldkőhöz érkeztünk.

Az infravörös fűtési megoldások tavaly kerültek a látómezőmbe, de a pontos különbséget nem értettem a normál elektromos fűtés és ezen technológia között, mígnem meghívást kaptam a Heat4all bemutatótermébe. Péter és Balázs amikor leültetett Szinyei Merse Pál Majális című  bekeretezett festménye elé, még nem sejtettem, hogy milyen meglepetés fog érni: melegített a kép. Kinézetre pont olyan volt a fűtőtest, mint egy igényes, bekeretezett poszter, és ugyanúgy volt el is helyezve a szobában, a kanapé fölött.  Az, hogy a fűtőtest, tulajdonképpen egy gyönyörű dekoráció lehet, vagyis a szobánk dísze, teljesen új távlatokat nyit egy  lakberendezőnek. Mindig is problémát okozott a fűtőtestek elrejtése, észrevétlenné tevése, amik persze jellemzően pont ott voltak egy szobában, ahol nem kellett volna.
infravoros-futes-2

A hagyományos és az infrafűtés közötti különbségek

Minden olyan hagyományos fűtési rendszer, mint a fa-, gáz-, pellet-, olajkazános vagy hőszivattyús fűtés, a konvekció elvén működik. A konvekciós fűtések elsődlegesen a levegőt melegítik fel, a meleg levegő átadja a hőt az épületszerkezeteknek, a tárgyaknak és a személyeknek. Ez a működési elv a hőt egyenetlenül osztja el a helyiségben (a mennyezet közelében akár 2-5°C hőmérséklet különbség is lehet a padlóhoz képest), mely többlet energiaszükséglethez vezet. Szintén “mellékhatásnak” tekinthető, hogy a melegedő levegő páratartalma csökken, szárazabbá válik, melynek következtében állandóvá válik a porképződés. A szellőztetés akár 30 – 40%-os hőenergia-veszteséget is okozhat. (Szellőztetéskor a levegő lecsökkent páratartalmát igyekszünk pótolni.) A hagyományos (konvekciós) fűtéseknél a helyiség felmelegítése sokáig tart és nagy energiaszükséglettel jár.

infravoros-futes

Fontos tudni, hogy a fűtéssel az épületszerkezetből eltávozó hőt kell pótolni, ezért az épületszerkezeteket kell felmelegíteni ahhoz, hogy komfortosan érezhessük magunkat otthonunkban, irodánkban.

Az infrafűtés  hősugárzása révén, közvetlen módon melegíti az épületszerkezeteket, a helyiségben található tárgyakat és személyeket. Falaink, bútoraink, tárgyaink eltárolják ezt a hőt, melyet egyenletesen adnak vissza környezetüknek. Az infravörös fűtés hatása a közismert fűtések közül a cserépkályháéhoz hasonlítható a legjobban. Az elektromos infravörös fűtőpanel bekapcsolását követően perceken belül tapasztalható az emelkedő hősugárzás és egyenletes hőleadás.

Az infrapanelek kis mértékben adnak át hőt a levegőnek, ezért a levegő minimális mértékben veszít páratartalmából, így lényegesen több port tud megkötni, aminek köszönhetően csökkenthető a porképződés a helyiségben. Az infravörös fűtést az átlagos szellőztetés kis mértékben befolyásolja csak, mert nem a levegő az elsődleges hőátadó. Az infravörös fűtőpanel által kibocsátott hősugaraknak, valamint a helyiségben lévő felmelegített tárgyaknak köszönhetően 2-3 °C -kal melegebb és komfortosabb hőérzetet tapasztalunk a hagyományos fűtésnél érzékelt szobahőmérséklethez képest. Ez azt jelenti, hogy rövidebb felfűtési periódus és alacsonyabb szobalevegő hőmérséklet szükséges a hagyományos fűtéseknél megszokott komfort eléréséhez. Ennek köszönhetően az infrafűtések alacsonyabb energiaigénnyel rendelkeznek a hagyományos fűtésekkel szemben.

Forrás: Inspirációk