Hogy szedjük ki a ragasztót a ruhaanyagból?

Az imént még jókedvűen dolgozgattunk, a következő pillanatban azonban már jajveszékelve rohangálunk törlőrongy, szivacs, vizes vödör vagy akármi után, amivel a ragasztót kiszedhetnénk a textilből! Ugye ismerős? Nem kell annyira kétségbeesni!

A ragasztó bizony makacs dolog. Olaj alapú vegyi anyag, mely szintetizálódik, és gyorsan megköt, amint van egy kis vízveszteség a formulában. A megszilárdulás hamar megkezdődik, amint a ragasztó levegővel érintkezik.

Sajnos elég egyszer ügyetlennek lenni, kevésbé koncentrálni ahhoz, hogy a szőnyeget, a kárpitot vagy a ruhánkat bepiszkítsuk vele. Mitagadás, nem mutat jól, és még ragad is!

Nem egyszerű a ragasztó eltávolítása, de nem lehetetlen, különösen, ha ismerjük a leghatásosabb trükköket hozzá. Hogyan szedjük hát ki a ragasztót a számunkra kedves ruhákból, kárpitból? Lássuk a megoldást!

1.Ruhaanyagok:

Kaparjuk le a ragasztót, amennyire csak lehet. Áztassuk az anyagot meleg vízbe, előmosáshoz használatos folt-eltávolítóval. Majd mossuk a ruhát a legmagasabb hőmérsékleten, amit csak a címkéje megenged!

ragasztó2

2.Szőnyeg:

A ragasztó eltávolítása kárpit esetében is a lekaparással kezdődik. Keverjünk össze egy evőkanál folyékony kézi mosószert és két csésze meleg vizet. Tiszta rongyot mártsunk a keverékbe, majd dörzsölgessük vele a ragasztómaradványt. Ha a ragasztót teljesen kiszedtük, szerencsénk van. Ha mégsem, akkor folytassuk a következő lépéssel: keverjünk össze 1 evőkanál ammóniát 2 csésze meleg vízzel. Szintén mártsuk a tiszta rongyot a keverékbe és töröljük meg vele a ragasztófoltot. Öblítsük a foltot tiszta szivaccsal és hideg vízzel, majd itassuk fel a nedvességet.

3.Kárpit, párnázat:

A ragasztó eltávolítása kezdődjön ismét a lekaparással, amennyire lehet. Keverjünk össze 1 evőkanál folyékony kézi mosószert két csésze hideg vízzel. A keverékbe mártsunk bele egy tiszta rongyot, majd töröljük meg jól vele a foltot. Valószínűleg többször meg kell ismételni a procedúrát, mire a ragasztó valóban eltűnik.

A már megszilárdult ragasztóval kicsit másképp kell bánni. Ilyen esetben közvetlenül a szilárd ragasztóra kell vazelint tennünk, és jól megdörzsölni vele a foltot. Víz nélkül, kézi tisztítóval is megdörzsölhetjük a foltot.

Fogjunk össze több darab papírtörlőt és meleg vízzel vizesítsük meg. Tegyük őket a ragasztó foltra, és hagyjuk ott egy órára, vagy addig, amíg nem látjuk, hogy a ragasztó lágyabbá vált. A fent említett módszerek egyikével sikeres lesz a ragasztó eltávolítása!

Forrás: https://napidoktor.hu/index