Hidegfront érkezik

A napsütés mellett délutántól elsősorban nyugaton erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, és a Dunántúlon egyre több helyen alakulnak ki záporok, zivatarok.

Többfelé megélénkül, a Kisalföldön meg is erősödik a délkeleti szél, zivatarokban pedig viharos lökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 7 és 11 fok között alakul, de az Északi-középhegység völgyeiben és az Alföld homokhátságain ennél pár fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 26 fok között valószínű, a Tiszántúlon lesz a legmelegebb.

Eleinte gyenge melegfront jellegű hatás miatt az erre érzékenyeknél felléphet fejfájás, migrén, illetve álmatlanság. Ingadozhat a vérnyomás. Csökkenhet a koncentráló-képesség, mind a munkában, mind az utakon. Az esti órákban nyugat felől hidegfront éri el a Kárpát-medencét. Nőhet a szervezet görcskészsége, epilepsziás rohamok léphetnek fel, szívkoszorúér fájdalmak jelentkezhetnek. Az allergiás betegségek, illetve tünetek halmozottabban észlelhetők. Asztmatikus rohamok léphetnek fel. Erősödhetnek a reumatikus, valamint az ízületi fájdalmak.

Pollenjelentés
Az elkövetkező napokban a nyír pollenkoncentrációja várhatóan országszerte emelkedni fog, sokfelé elérheti a magas-nagyon magas szintet is. A kőris, a nyár, a gyertyán, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas, a fűzé az alacsony-közepes tartományban alakul. A zöld juhar (Acer negundo) virágpora is sokfelé magas koncentrációban lehet jelen. Az éger, a mogyoró, valamint a szil pollenkoncentrációja várhatóan alacsony marad. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően alacsony.

Forrás: met.hu