Ma az idő mind a hideg- mind pedig a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli

A nyugati tájakon többnyire változóan felhős idő várható többórás napsütéssel, míg másutt eleinte még erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd délnyugat felől ott is szakadozik, csökken a felhőzet.

Késő délutánig a középső és a keleti országrészben többfelé, máshol elszórtan számíthatunk esőre, záporra, néhol zivatarra, majd csökken a csapadékhajlam. A délnyugati szél többfelé megélénkül, néhol megerősödik, zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 7 és 14 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 22 fok között valószínű, északkeleten lesz a hűvösebb.

Térségünk fölött található sekély ciklon miatt mind a hideg- mind pedig a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás. Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás. A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához.

Pollenjelentés
A pázsitfűfélék pollenkoncentrációja várhatóan továbbra is országszerte magas marad. A pázsitfű félékre érzékeny allergiások figyelmébe ajánljuk, hogy a hirtelen kialakuló zivatarok során roncsolódó pollenszemek esetenként asztmatikus tüneteket is kiválthatnak. Az útifű és a lórom pollenkoncentrációja jellemzően alacsony, de helyenként elérheti a tüneteket okozó közepes szintet is. Elkezdődött a csalánfélék virágzása, pollenjük egyelőre alacsony koncentrációban van jelen. Alacsony koncentrációban előfordulhat még a nyír, a kőris, a tölgy, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenje is a levegőben. A kevésbé jelentős allergének közül az ország északi részén magas koncentrációban lehet jelen a fenyőfélék virágpora. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakul.

Forrás: met.hu