Valóban létezik terhességi amnézia?

Egyes szakértők szerint sok várandós nő küzd az úgynevezett terhességi amnéziával, ami pillanatnyi feledékenységgel jár.

A terhességi amnézia okát még kutatják, vagy a megnövekedett oxitocin szintre gyanakszanak, vagy pedig egyszerűen az anyában, és életkörülményeiben beállt változásokat teszik ezért felelőssé. Ekkor az anya olyannyira a gyermekére koncentrál, hogy minden mást elfelejt. Azok a kismamák, akik sokat járnak társaságba, mindvégig dolgoznak, sokrétű az érdeklődésük, ritkábban számoltak be tünetekről, mint azok, akik otthon várták a baba érkezését.

Dr. Rusz Edit klinikai szakpszichológus véleménye szerint, amennyiben a betegség valóban létezik, akkor a terhességi amnéziának nem hormonális, hanem egyszerű pszichés okai vannak. Az anyában lejátszódó változásoknak tudható be. Ilyenkor rövid kiesések figyelhetők meg a nő tudatában, nem emlékszik arra, hogy épp mit csinált, hova indult, stb. Teljesen természetes, semmilyen következménye sincs hosszú távon. Ez bárkivel megeshet, ha zaklatott, vagy elfoglalt, a különbség csak annyi, hogy a várandós nő sokkal jobban odafigyel a testében-lelkében bekövetkező változásokra.

Természetesen a hormonháztartás minden nőnél megváltozik, de a terhességet mindenki máshogy éli meg, valakinek élete legcsodásabb kilenc hónapja, míg másoknak rosszullétekkel tarkított kellemetlen periódus. Ez sok mindentől függ, de elsősorban pszichés okai vannak. Általánosságban elmondható, hogy az a nő éli meg jól ezt az időszakot, aki természetesen, lazán kezeli a terhességet, kiegyensúlyozott, és boldogan várja babáját.

Dr. Rusz Edit nem tartja igaznak, hogy ilyenkor hisztisebbek a nők, ideális esetben a hormonok változása nem okoz érzelmi labilitást, persze ez is előfordulhat, de nem gyakori. Hangulatingadozás leginkább akkor fordulhat elő, ha a nő párkapcsolata nem kiegyensúlyozott, esetleg stresszel a közelgő anyaság miatt. A hormonok leginkább azért felelősek, hogy mit kíván a nő teste, ezért például megváltozik az étrendje.

Dr. Gyarmati Andrea pályafutása során még sosem hallott terhességi amnéziáról és nem gondolja, hogy a betegség maga létezne. Ahhoz, hogy valaki feledékeny legyen, nem kell terhesnek lennie. Úgy véli, hogy a terhesség alatti hiszti nem általános, természetesen megváltozott állapotba kerül ilyenkor egy nő, talán érzékenyebbé válik, de például ő, mikor fiát várta, semmilyen hangulati ingadozást nem tapasztalt.

Forrás: