Egyszer volt, hol nem volt…melyik mese a jó mese?

Gyermekkorunk klasszikus meséi vajon tényleg rossz hatással vannak a kicsikre? Németh Erika gyermekpszichológus segített eloszlatni a kételyeket és elmondta, hogy a jól megírt, akár erőteljesebb mesék hasznosak.

Ha felnőttként belegondolunk a Piroska és a nagymamaevő farkas, a láblevágó Hamupipőke testvérek vagy éppen a boszorkányt élve elégető Jancsi és Juliska történetébe, akkor ezek elég rémisztőnek hangzanak! De vajon ez a gyerekek számára is ilyen ijesztő vagy inkább természetes? Hiszen mi is ezeken a meséken nőttünk fel. Németh Erika gyermekpszichológus segít eligazodni a horrorisztikus mesék világában!

A Csaj csajok meghívott vendége Holló Márta szerkesztő, műsorvezető két kicsi – 3 és 5 éves – gyermek édesanyja. Náluk a klasszikus mesék mellett a Boribon történetek állnak a figyelem középpontjában, amit a felnőttek is tudnak már kívülről. A nagyobb gyerkőcnek, azonban már más típusú meséket is kell olvasni, mert igénye van rá. „Nagyon jól látszik a két gyerek között a különbség. Ha egy kicsit félelmetesebb, kevésbé könnyebb mese van, akkor a kicsi mondja, hogy neki ez nem jó, ő fél, jelzi, hogy ez nem érdekes.” – meséli Márta. Szerinte, manapság nagyon sok rosszul megírt mese van, ezzel szemben a régi klasszikusok nagyon jól felépített történetek.

A klasszikus meséknek nagyon jó a dramaturgiájuk, folytatja a beszélgetést Németh Erika. A lényeg szerinte pontosan az, hogy nem károsak ezek a régi klasszikus történetek. „Nagyon fontos, hogy bizonyos kor után ez a gyermek kultúrájának része legyen. Elsősorban nem intellektuális felütésről van szó.” – hangsúlyozza a gyermekpszichológus – „Nem a kimutatott érzelem a veszélye, hanem az, ami nem tud kifejeződni.”

A mesék által kifejeződnek az érzelmek. Van egy mese, amiben szerepel a teljesen fehér jó és a teljesen fekete rossz karakter, ami által a gyermek indulati „verekednek” egymással. Sokkal nehezebb, ha ezek az indulatok a belsőben csapnak össze. Németh Erika a kezeléseken, gyermekterápiákon is mesékkel dolgozik, de soha nem magyarázza el a mesék értelmét.

Szujó Zolinak szintén két kisgyermeke van és neki már komoly „logisztikai problémát” jelent az esti mese, mert a két különböző korú gyerek már teljesen másfajta mesét szeretne hallani. Németh Erika szerint jó dolog, hogy itt van körülöttünk az agresszió, mert anélkül „életképtelenek” lennénk. Pontosan az a lényeg, hogy a kellemetlen érzéseket, a félelmet nem szabad eltemetni magunkban. Az a jó megoldás, ha felszínre hozzuk és erre a mesék tökéletesen alkalmasak. Megmutatjuk a negatív alakot, majd megnyugtatjuk a gyermeket.

Forrás: