Néhol eső, néhol szél

A Nyugat-Európa felett elvonuló ciklon frontálzónája mentén többfelé fordul elő eső, zápor. Hazánkban több kevesebb szűrt napsütés várható.

Az időjárási helyzet Európában

A Nyugat-Európa felett örvénylő nagy kiterjedésű ciklon frontálzónája lassan kelet felé helyeződik, és a kontinens belseje felé haladva gyengül.  A frontálzóna mentén többfelé fordul elő eső, zápor. Ezzel szemben Kelet-Európa fölött továbbra is anticiklon helyezkedik el, amelyben a leszálló légmozgások uralkodnak, így ott csapadék sehol sem fordul elő. Az anticiklon területén a hajnali pára- és ködfoltok feloszlása után napos, hűvös az idő, a maximum-hőmérséklet 10 fok alatt alakul, de helyenként még az 5 fokot sem éri el.

Észak-Európa felett markáns ciklon örvénylik, többfelé fordul elő eső, zápor, az Urál előterében havazás, hózápor is. Nyugat-Európában – a fent említett ciklon előoldalán – továbbra is enyhe levegő áramlik a térség fölé, a csúcshőmérséklet eléri a 15, 20 fokot is, sőt a Pireneusi- és az Appennini-félsziget déli részéről 22, 24 fokot jelentenek. Csütörtök estig a Kárpát-medence fölé a kelet-európai anticiklon áramlási rendszerében nyugatra még nedves, keletre már szárazabb léghullámok érkeznek.

eghajlat12

Várható időjárás az ország területére szerda estig

Reggelig keleten eleinte kevesebb, majd éjszaka átmenetileg több lesz a felhő, ugyanakkor nyugaton többnyire erősen felhős lesz az ég. Csütörtökön az ország nagy részén változóan felhős idő lesz, több-kevesebb szűrt napsütés valószínű, de a Nyugat-Dunántúlon marad a sok felhő.

Szerdán is, csütörtökön is a nyugati határnál várható néhol kisebb eső, zápor. A délkeleti, keleti szél megélénkül, a középső területeken helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2, 8 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 12, 17 fok között valószínű.

Forrás: