Ma van a D-vitamin napja!

Mi is az a D-vitamin?

A D-vitamin hozzájárul a gyermekek csontjainak megfelelő növekedéséhez és fejlődéséhez. Szervezetünk csonttömegének fejlődése ugyanis gyermekkorban és serdülőkorban a legintenzívebb, ezért kiemelten fontos a D-vitamin és a kalcium megfelelő mennyiségű és együttes bevitele. A legújabb kutatások kimutatták, hogy a jó D-vitamin ellátottság fontos szerepet játszik többek között az immunrendszer megfelelő működésében is.

Mit mutatnak a magyar kutatások?

A D-vitamint a napból érkező UVB energiából állítja elő a szervezetünk úgy, hogy ezek az energiák reakcióba lépnek a 7-dehidrokoleszterin provitaminnal, és létrejön a D3-vitamin elővegyület, amelyet a máj és a vesék végül D-vitaminná alakítanak át. Ősszel és télen azonban sokkal kevesebb napfény éri a bőrünket, ezáltal D-vitamin hiány léphet fel. A Semmelweis Egyetem I. Számú Belgyógyászati Klinikájának reprezentatív felméréséből kiderült, hogy a tél végére a 18 év feletti magyarok 91 százaléka D-vitaminhiányos, az emberek felének ráadásul nem hogy az ideális, még a minimális szintet sem éri el a D-vitamin ellátottsága.

Ételek, amelyek D-vitamint tartalmaznak

D-vitamin bevitelünk körülbelül 90 százalékát a napból nyerjük, azonban léteznek olyan élelmiszerek, amelyek kiegyensúlyozott fogyasztásával hozzájárulhatunk a szükséges mennyiség beviteléhez. Ilyen élelmiszerek például atonhal, a főtt tojás, a máj, valamint a D-vitaminnal dúsított reggelizőpelyhek.

Mit tehetünk a kiegyensúlyozott életmód érdekében?

Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, egy kiegyensúlyozott, minden tápanyagot – köztük vitaminokat és ásványi anyagokat – is megfelelő mennyiségben tartalmazó étrend követésére van szükségünk. Ennek része, hogy a teljes értékű gabonából készült élelmiszereket is beillesszük étrendünkbe.

shutterstock_96898246

A megfelelő mozgás, sportolás szintén elengedhetetlen ahhoz, hogy kiegyensúlyozottak lehessünk, ráadásul ezzel még a közérzetünkön is javíthatunk.

A változatos és kiegyensúlyozott étrend, valamint az aktív életmód nélkülözhetetlen a jó egészségi állapot megtartásához.

Forrás: http://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.