A kék, vagy a vörös szín tesz jót a bornak?

Nem csak a szüret, az aromák, a szőlő, a napfény vagy a talaj befolyásolja egy bor minőségét, hanem az is, hogy milyen színű a fal abban a szobában, ahol isszuk!

Német mérnökök jöttek rá arra, hogy ha az emberek kék, vagy vörös megvilágítással rendelkező teremben kortyolgatták a boraikat, akkor sokkal ízletesebbnek találták a nedűt mint azok, akik ugyanezt egy fehér, vagy zöld megvilágítással bíró helységben tették.

A vizsgálat során a vendégeknek ugyanazt a rizlinget adták, de különböző színben megvilágított szobákban. Az derült ki, hogy a vörös szobában a kísérleti alanyok átlagosan két és félszer édesebbnek vélték a bort mint a fehér, vagy zöld szobákban. Hasonló összefüggést tártk fel a gyümölcsös íz tekintetében is – áll a The Telegraph cikkében.3170

"Azt eddig is tudtuk, hogy az elfogyasztott folyadék színe hatással van az ízérzékelésünkre de most sikerült azt is kideríteni, hogy a hasonló irányban befolyásol minket a környezet is" nyilatkozta Dr. Daniel Oberfeld-Twistel a mainzi Johannes Gutenberg Egyetem munkatársa, majd hozzátette: "Kétségtelen, hogy a bárokban gyakorta tapasztalható nem mindennapi színvilág hatással van az italfogyasztásra. Eddig azt hittük, hogy ha tetszik valakinek a környezete színe, akkor otthonosabban érzi magát, és többet fogyaszt, de ez "mint kiderült " nem ennyire egyszerű. Még mindig úgy gondoljuk, hogy a dolognak van köze ahhoz, hogy az adott ember milyen hangulatban van, de úgy tűnik vannak olyan színek, amelyek mindenkit jobb kedvre derítenek."

Forrás: