Leleplezés: egészséges ételek, melyek valójában nem azok!

Vajon hány alkalommal hallottuk azt egy-egy ilyen élelmiszerrel kapcsolatban: „ó, nyugodtan ehetsz belőle, amennyit csak akarsz – egészséges…”? Pedig ez nem is egészen igaz.

A fenti mondatot szinte mindenki hallotta már, mindenkit biztattak már vele és valójában mélyen legbelül mindenki tudja, hogy valamiből túl sokat enni valahogy akkor sem helyes.

Nos, itt az ideje a leleplezésnek. Persze, ezen ételek közül soknak valóban jelentős a tápanyag értéke, de ez még nem teszi őket mértéktelenül fogyaszthatóvá.

Melyek azok az élelmiszerek, amelyeknek mértéktelen fogyasztására biztatnak minket, de valójában nem is olyan egészségesek…? Íme néhány, amelyek jó hírnevet szereztek maguknak.

1. Szárított gyümölcs: vajon mikor történt meg utoljára, hogy leültünk és több mint 5 barackot sorban megettünk? Valószínűleg soha. Így aztán a szárított (aszalt) változatból sem fogunk ennyit enni, de jobb is, mert egy csapda – a friss gyümölcshöz képest ugyanis háromszor annyi cukrot tartalmaz és jelentősen kevesebb a rosttartalma. Nem egy jó párosítás. Mégis, sokan marokszámra eszik, felkapják azokon a helyeken, ahol ki van rakva tálcára. Diófélékkel keverve még rosszabb. Friss gyümölccsel sokkal jobban járunk!

mazsola

2. Pulyka burger: biztonságosnak tűnik, bármerre járunk, ám nem teljesen biztos módszer. A pulyka burger is tartalmazhat 1200 kalóriát, plusz több mint 60 gramm zsírt, még mielőtt a sajtot egyáltalán hozzáadnánk. A pulyka burger egészséges, ha otthon készítjük el és megfelelő összetevőkből csináljuk – 200 kalória körül is el tudjuk készíteni ezeket a szendvicseket.

3. Hummus: egy adag nagyjából 50 kalória, ám egy adagnak valójában két evőkanál számít. Igen könnyű eszegetni, amíg el nem fogy a teljes doboz. Ám jusson eszünkbe, hogy a hummus valójában szénhidrát. Vagyis, ha pitába rakjuk, akkor szénhidráthoz szénhidrátot adunk. Okosabb, ha feldarabolt zöldségekhez esszük, nagyon finomak lesznek tőle és nem kell annyi hummus-t felhasználnunk!

4. Marinara szósz: sok előnye van ennek az ételnek, ám látni kell a veszélyeit is. Az üveges szószban lehetnek nem természetes édesítők. Előny persze, hogy dugig van tömve zöldségekkel, nem kevés likopin is lehet benne. Válasszunk olyan üveges szószt, melynek cukortartalma alacsony, vagy készítsük el magunk. Keressünk konzerv paradicsomot szeletelve, egészben vagy törve, paradicsompasztát, némi vizet és fűszerezzük kedvünk szerint.

5. Savanyúságok: minden zöldség, melyet ecetben tartósítottak, tökéletes választásnak tűnhet. Népszerűségük annak köszönhető, hogy zöldségként „kezdték életüket”, ám ettől még nem a legegészségesebbek. Sok esetben nátriumban gazdagok és készítőik gyakran cukrot is adnak a savanyúságokhoz.

káposztasali

6. Wasabi borsó: még egy jó példa arra, hogyan fogyaszthatóak a kellemes dolgok kis mennyiségben. Könnyen lehet, hogy mindössze ¼ csészényi adagban 120 kalória, 3 gramm zsír és 240 gramm nátrium van. Ellenőrizzük le a termék összetevőit!

7. Hab: még a „light” változatok is tartalmazhatnak dobozonként akár 600 kalóriát. Persze, felvetődik a kérdés, ki fogyaszt el egy doboznyi habot? Igen ám, csakhogy nem kevesen akár a szánkba is nyomunk egy kicsit belőle, miután díszítettük a desszertet vele…

8. Granola: a kifejezetten reggelinek való granolából egy átlagos adag egy csésze 1/3-a. Csakhogy a háztartásokban általában két csészényit fogyasztanak belőle. A megoldás a mérsékelt fogyasztás, mint mindenben.

Legegyszerűbb, ha semmiről sem tiltjuk le magunkat, de kis mennyiségben fogyasztjuk!

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás: