Cukorbetegek, figyelem! Ezekre kell figyelni nyáron!

A nyár sokak számára a felhőtlen kikapcsolódás időszaka, hiszen a szabadságok, az iskolai szünidő mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az ember élvezhesse a napsütést és a meleget.

Azonban a kánikula és a napfürdőzés komoly veszélyeket is rejt, főleg akkor, ha az illető cukorbetegséggel küzd. dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont diabetológusa az alábbi veszélyekre hívja fel a betegek figyelmét.

Óvatosan a nyitott lábbelikkel

A nyári időszakban a nyitott lábbeli viselése fokozott veszélyt jelent a betegeknek, hiszen elég egy apró sérülés, könnyen elfertőződhet. A forró homok, az apró kavicsok, vagy más, éles dolgok alapvetően nem jelentenek különösebb odafigyelést egy egészséges ember számára. Cukorbetegség esetén azonban a leromlott vérellátást miatt odafigyelés nélkül a kisebb-nagyobb karcolások is fertőzésekhez, fekélyek kialakulásához vezethetnek, melyek igen nehezen (vagy sehogy sem) gyógyulnak, ráadásul a fertőzés elérheti a csontot, mely a végtag amputációját teheti szükségessé.

Kicsit több gyümölcs, kicsit több alkohol

Nyáron sokan lazítanak a diétájukon, és ez sajnos egyes cukorbetegek esetén nincs másként. A több frissítő gyümölcs a piacon, valamint a baráti összejöveteleken előkerülő alkohol, szénhidrát-dús ételek, fagylaltok, jégkrémek és sütemények igazán hívogatóak lehetnek, így olykor lecsúszhat egy-két finom falat. Emiatt azonban az eddig használt tabletták és/vagy  inzulinadag mellett a vércukorszint megemelkedhet. Éppen ezért érdemes ekkor gyakrabban ellenőriztetni a vércukorszintet, hogy szükség esetén a szakorvos megváltoztathassa az eddigi terápiát!

Életveszélyes napozás?

“A nyár sokak számára egyet jelent a hosszas napfürdőzéssel. Bár számtalan veszélye van a bőr túlzott süttetésének, ám egy cukorbetegnek még nagyobb odafigyeléssel szabad kifeküdnie. Az évszakváltás már önmagában is ingadozást eredményezhet a vércukorszintben, ráadásul a napozás túlzottan dehidratálttá teheti a cukorbetegeket, így fokozott pl. a hőguta veszélye, valamint a leégés okozta stressz hatására megnő a glükózszint, ami a cukorbetegeknek komoly problémát jelenthet” – mondja dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont diabetológusa.

Sport a hőségben- nem tilos, de extra odafigyelést igényel

A szörf, a kirándulások a melegben végzett nyári sportok bizony szintén veszélyesek lehetnek a diabéteszesekre nézve. Természetesen a mozgásra óriási szükség van cukorbetegség esetén, ugyanis csökkenti a vércukorszintet, így mellőzni semmiképp sem érdemes. Ám előtte egyeztetni kell szakorvossal, sok esetben ajánlott a sportolás előtt, alatt, és után vércukormérő készülékkel vércukor önkontroll vizsgálatot végezni. Fontos, hogy ügyeljen a kellő mennyiségű folyadékpótlásra, mert a kiszáradás komoly hatással van a cukoranyagcserére!

Óvintézkedések nyáron cukorbetegség esetén

  • gyakrabban ellenőriztesse vércukorszintjét és konzultáljon orvosával
  • hosszabb út előtt mindenképp egyeztessen orvosával, főleg, ha olyan országba megy, ahol időeltolódással is számolni kell
  • használjon magas faktorszámú napvédő krémet
  • igyon megfelelő mennyiségű folyadékot, ne várja meg, míg szomjas lesz
  • kerülje a vízhajtó hatású italokat (pl. kávé)
  • fordítson kellő mennyiségű időt a pihenésre
  • ügyeljen a gyógyszerek és inzulin megfelelő tárolására
  • biztosítson megfelelő ruházatot és lábbelit

Forrás: Budai Endokrinközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.