Biztos, hogy biokozmetikumot vett?

Bár egyre szigorúbbak a kozmetikumokra vonatkozó szabályok, még mindig sok olyan krém és egyéb testápolószer található az üzletek polcain, amelyek károsak lehetnek az egészségre. Ilyenek például a kőolajszármazékok, ezek egy biotkozmetikum  alapanyagai között nem fordulhatnak elő.

Sok a hamis biokozmetikum

Sok esetben egy-egy kozmetikumra vagy sminkre rámondják, hogy natúr, vagy ráírják a címkére, hogy bio, miközben ez nem minden esetben igaz. Mivel nem kell bevizsgáltatni az OÉTI-vel, a gyártó felelőssége, hogy valóban natúrkozmetikumot készít-e, vagy ez csak egy marketingeszköz. Egyelőre nincs egységesített minősítési rendszer, ezért fontos, hogy körültekintően vásároljunk.

Bár egységes kritérium rendszer nincs még az Európai Unió területén, több bio-besorolás létezik, amely megkönnyítheti a választásunkat.

arckrém

Miért fontos, hogy ökogazdálkodásból származzon egy biokozmetikum?

Az ökogazdaságokban nem lehet permetezni, műtrágyázni, nem megengedett a nagyipari felhasználás, így nem kerülhet gépolaj és egyéb szennyezettség a földbe. Egy-egy ilyen földterületnek legalább három éven keresztül teljesen tisztának kell lennie ahhoz, hogy ezt a minősítést megkaphassa, magyarázta Fürjes Orsolya biosminkes az M1 aktuális csatorna Kék bolygó című műsorában.

Mennyire tartós a biosmink?

A biosmink azért mert bio, nem rosszabb, egyszerűen csak nem vízálló. Sokan attól tartanak, ha izzadnak, a smink nem marad fenn. A szakember tapasztalata az, hogy mivel a biosmink együtt él és lélegzik a bőrrel, nem tömíti el a pórusokat, mint egy kőolaj-származékos smink, az izzadás minimum a felére csökken.

A biosmink nem tartalmazhat semmiféle növényvédő szert, szintetikus anyagot, szintetikus illatanyagot, szintetikus tartósítószert, kőolajszármazékokat, parabéneket és semmiféle olyan összetevőt, ami allergizálásra alkalmas lehet.

arckrém

Egyre több biokozmetikum-gyártó tartja szem előtt, hogy a termékei alapanyagai mellett a csomagolásuk is környezettudatos legyen. Így kaphatóak már állatiszőr-mentes sminkecsetek, és sok helyen van lehetőség arra is, hogy a krémeket utántölthető tégelyekben vásároljuk meg.

Egyes kozmetikumokat akár otthon is elkészíthetjük magunknak. Egy sós testradír például nagyon jól fel lehet frissíti a testet, és csupán extraszűz olívaolaj, valamint finomra őrölt konyhasó kell hozzá.

Forrás: Hirado