Szexmunkások gyermekei

Az indiai Kolkatában (régi nevén Kalkutta) élő szexmunkások gyermekei, legtöbbször már korai életkorban kimaradnak az iskolából a családi háttér, és az anyagi támogatás hiánya miatt.

Az alsóbb osztályokban a társak még nem annyira kíváncsiak a családi háttérre, de ahogy a gyerekek nőnek, egyre kíváncsibbak lesznek, kérdezősködni kezdenek a többiek életkörülményeiről, a szülők foglalkozásáról. A szexmunkások gyermekeit megaláztatás éri, s a barátok is gyakran elfordulnak tőlük, amint kiderül az igazság.

Tanzia Khatun, egy kimaradt kisdiák elmondta, akkor gyűlölte meg az iskolát, mikor az osztályából néhány fiú bántotta a családi háttere miatt. Még a tanárok is máshogy viszonyultak hozzá azok után, hogy kiderült, mivel foglalkoznak a szülei.

,,Azok is megtudták az igazat, akik előtt addig ismeretlen volt, és gúnyolódtak a hátam mögött. Mindig sírva mentem haza. Elvittem az anyámat az iskolába. Mikor a tanárnak elmondtuk, biztosította az anyámat arról, hogy megoldják ezt a helyzetet az iskolában, de miután hazament, a tanár nem mondott semmit a fiúknak, akik bántottak, sőt, engem hibáztatott az egész miatt. Ezért utáltam meg az iskolát." – mesélte Tanzia Khatun.

gyerel5

Sonagachi, a város vöröslámpás negyede 15 000 szexmunkásnak ad otthont. Csak Nyugat-Bengáliában 70 000 főre tehető a számuk. A Nők és Gyermekek Jóléti Osztálya, Nyugat-Bengália kormánya és az UNICEF megbízásából született tanulmány, melyet a kolkatai központú Jayaprakash Szociális Változási Intézet (JPISC) végzett el, kimutatta, hogy a szexmunkások gyermekeinek iskolai kimaradását az is okozza, hogy az idősödő anyák már nem tudják megfizetni az oktatást.

A tanulmány 1 200 család helyzetét mérte fel, és azt találták, hogy a 2 003 gyerek közül 471 sosem járt iskolába, 384-en már előkészítős korukban abbahagyták a tanulást, s 758 gyerek maradt ki az általános iskola elvégzése után. 377-en érettségiztek le, és csak 13 gyerek tanult tovább a felsőoktatásban.

A tanulmány szerint a szexmunkások szeretnék taníttatni gyermekeiket, csaknem mindegyikük be is íratja őket az oktatási intézményekbe. 70 %-ukat az anyák maguk viszik el, kb. 27 %-uk pedig különféle non-profit szervezetek segítségével kerül be. Habár a  prostitúció illegális Indiában, az iparág feketén mégis virágzik. Önkéntes csoportok becslése szerint, nagyjából 2 millió nő él a testéből az országban.

Forrás: