Megelőző táplálkozás – tipegők

A gyermekek táplálkozása életük első napjaitól hatással van felnőttkori egészségükre, hiszen a kiegyensúlyozott fejlődéshez szervezetüknek a legjobb minőségű táplálékot kell kapnia.

A fejlődés és növekedés csecsemőkorban a legintenzívebb. Egyéves és hároméves életkor közötti időszakban is jellemző az erőteljes testi növekedés, aminek során a gyermeki test szövetei mintegy 50%-kal bővülnek. A központi idegrendszerre már az átmeneti táplálkozási elégtelenség is hatással lehet, következményeket hordozhat magában, mint egy későbbi fejlődési zavar tényezője.

Ilyen probléma például a gyermekkori vashiány, mely befolyásolja a szellemi fejlődést, viselkedési zavarokat okozhat és állhat későbbi rossz iskolai teljesítmény hátterében is. Bár a vasszint utólagos kezeléssel helyreállítható, de a vashiány következményei nem visszafordíthatóak.

salata18

1-3 éves kor között a kisdedek 1300 kcal/nap energiabevitel mellett 2 év alatt közel egy millió kcal-t és több mint 10 kg fehérjét fogyasztanak el ideális esetben – nem mindegy hogy ezt mikor és milyen minőségben. Ilyenkor alakulnak ki szokásaik, például az evés előtti kézmosás, evőeszközök-, szalvéta használata, fogmosás evés után és az, hogy milyen ételeket kedvelnek majd.

A gyermekeknek ebben a korban – az emésztőrendszerük még nem elég érett – a felnőtt menük elfogyasztására, kímélő, sóban szegény, könnyű és tápláló ételekre van szükségük az egészséges növekedéshez. Ügyeljünk arra is, hogy ebben az időszakban még nincs szükségük cukros édességekre, a kellő mennyiségű szénhidrátot lehetőleg gyümölccsel biztosítsák számukra.

Az egészséges táplálkozásra nevelés a családban kezdődik. A szülők, nagyszülők, a bölcsőde munkatársainak folyamatos együttműködése, a korszerű, tudományosan megalapozott ismeretek követése és alkalmazása pozitívan befolyásolja a kisdedek egészséges életmódra nevelését. Intézetünk országos felmérést végzett a bölcsődei étkeztetésről, munkatársai részt vesznek a bölcsődei szakemberképzésben, táplálkozástan és egészségnevelés egyetemi jegyzetek írásában, információs segédanyag készül a bölcsődei egészségnapok szervezéséhez.

Forrás: