Az alvási-orsóban a nyugodt alvás titka

Tudósok szerint megvan a válasz arra, miért képes valaki úgy aludni, mint a bunda akkor is, ha óriási hangzavarban kell ezt tennie, míg mások a legkisebb zajra is felriadnak.

Dr. Jeffrey Ellenbogen a Massachusets-i Általános Kórház alváslaboratóriumának vezetője és kollégái arra keresték a választ, vajon miért képesek egyesek bármilyen zajos környezetben is édesdeden aludni, míg másoknak akár egy kifejezetten csendes hálószobában is alig jön álom a szemére.

A jelenség hátterében, mint kiderült az alvás közbeni agyműködés ritmusa állhat. A kutatók eredményei egyelőre nem vezetnek közvetlenül új, alvászavarokra kidolgozható terápiás megoldásokhoz, de a szakemberek szerint nagyon sokat jelent a jövőben megjelenő megoldásokat tekintve az a tény, hogy ismert az alvás minőségét befolyásoló agytevékenység.10969Dr. Ellenbogenék szerint az úgynevezett alvási-orsókkal ? rövid, gyors ritmusú agyműködési szakaszok az alvás során ? áll összefüggésben, ki, mennyire érzékeny az alvás során hallott zajokra, vagyis, felébred-e a neszekre, zörejekre, vagy nyugodtan alszik tovább.

Az alvási-orsókat a thalamusz nevű agyterület hozza létre, amely egyébként a külső ingerek agyon belüli továbbításáért felel. Elméletileg az alvási-orsók épp azt a célt szolgálják, hogy alvás során az érzékszervek által felfogott jelek, mint, pl. a hangos zaj, ne zavarhassa meg az alvást. A kutatók 12 egészséges felnőttet vizsgálva arra jutottak, hogy azok aludtak mélyebben, illetve voltak kevésbé érzékenyek az éjszakai hangos zajokkal szemben, akiknek gyakoribbak voltak az alvási-orsós periódusai.

Forrás: