Melegszik a bolygó, de nem ez a fontos?

Napjainkban végzett felméresek eredményei szerint egyre többen gondolják azt, hogy az éghajlatváltozás egy jelenleg is érvényesülő, az ember által előidézett folyamat.

Kisebb fajsúlyú problémának érzi az éghajlatváltozást Új-Zéland lakossága egy friss felmérés szerint. Az eredmények azt mutatják, csökkentek a környezetvédelmi megfontolásaik az egy évvel korábbiakhoz képest.

Más problémákhoz viszonyítva?

A Greenhouse Policy Coalition megbízásából, az UMR Research által készített új-zélandi felmérés eredményei azt mutatják, más ügyekhez viszonyítva sokat veszít a súlyából a globális felmelegedés problémája. Egy tíz, a mindennapokat érintő kérdésekből összeállított listán az utolsó helyre rangsoroltak az éghajlatváltozást az új-zélandiak. A skálán olyan témákat kellett fontossági sorrendben elhelyezni, mint a megélhetési költségek, egészségség, oktatási helyzet, etikus kereskedelem, a gazdasági helyzet háztartásokra gyakorolt hatása, adózás, foglalkoztatottság, életminőség.12020A tavalyi évben készült vizsgálat során az akkori kilenc elemű listán a nyolcadik helyre sorolták a felmelegedést a megkérdezettek. A két felmérés eredményeinek összevetése szerint egy év alatt 42 százalékról 36 százalékra esett vissza azok aránya, akik az éghajlatváltozást komoly problémának tartják.

A felnőtt új-zélandi lakosság körében készült kutatás eredményei szerint 2009-ről 2010-re 35-ről 23 százalékra redukálódott azok aránya, akik úgy látják, akkor is csökkenteni kell az ország széndioxid kibocsátás, ha ez rövid távon az életszínvonal romlásával jár együtt. A tavalyi közel 25 százalékról 18 százalékra esett vissza azok aránya, akik egyetértenek azzal, hogy akkor is csökkenteni kell a gázkibocsátást, ha ez esetleg álláshelyek megszűnéséhez vezetne.12021Tavaly még közel 56 százalék látta úgy, hogy a gázkibocsátás kontrollálása nem pénz kérdése, hanem a bolygó érdeke. Idén már csak a válaszadók 45 százaléka értett egyet az állítással. Míg 2009-ben a válaszadóknak 78 százaléka vélte úgy, hogy a fenntartható technológiákra történő átállás akkor is megéri, ha költséges, 2010-re az egyetértők aránya 65 százalék körüli arányra csökkent.

Mindeközben egy év alatt mintegy 5 százalékkal nőtt azok aránya, akik úgy érzik kellő informáltsággal rendelkeznek a nemzetközi Emisszió Kereskedelmi Rendszer (Emissions Trading Scheme, ETS) működéséről.

A friss kutatási eredmények szerint a válaszadók 45,8 százaléka gondolja úgy, hogy az éghajlatváltozás egy jelenleg is érvényesülő, az ember által előidézett folyamat. Közel 33 százalék lát bizonyítékot a felmelegedésre, de nem biztos benne, hogy valóban az emberi tevékenységet kell okolni a problémáért. A megkérdezettek mintegy 20 százaléka ezzel szemben úgy vélte, a globális felmelegedés problémája gyakorlatilag nem létezik.

Forrás: