Buli az állatkertben!

Két nap alatt közel 320.000 darab italos kartondobozt gyűlt össze az immár harmadszor megrendezett Vidám Doboz Napok a Budapesti Állatkertben.

A Vidám Doboz Napok akció különlegességét az adja, hogy az két, a környezet értékeit bemutató és a környezettudatos szemlélet formálásában szerepet játszó intézmény, a Fővárosi Állat- és Növénykert valamint az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés összefogásával kerül megrendezésre oly módon, hogy a két szervezet együtt jutalmazza a lakosságot a szelektív hulladékgyűjtésben való részvételért. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a lakosok figyelmét arra, hogy az italos karton is szelektíven gyűjthető és újrahasznosítható.

„A Vidám Doboznapok akció kiemelkedő sikere azt jelzi, hogy a lakosság egyre nagyobb része ismeri fel, hogy a hulladék valóban érték, a hulladék szelektív gyűjtésével pedig nemcsak gazdasági értéket teremtünk, de környezetünket is óvhatjuk” – mondta Baka Éva, az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés ügyvezető igazgatója.

7j63b7me20

Egy átlagos tejes és gyümölcsleves doboz minimum 75 százalékban jó minőségű papírból készül, ezért szelektív gyűjtésükkel és újrahasznosításukkal fákat menthetünk meg a kivágástól. Ugyan a magyarországi 17,7%-os visszagyűjtési arány még elmarad a 35%-os európai átlagtól, még így is, a szelektíven gyűjtött dobozok újrahasznosítása révén tavaly közel 10 hektárnyi erdőt mentettünk meg.

Hazánkban ma már összesen több mint 8 millió lakosnak van lehetősége arra, hogy az otthonában keletkezett italos karton doboz hulladékot szelektíven gyűjtse. Budapesten ezt a csomagolóanyagot a kék (papír) hulladékgyűjtőkbe kell dobni, míg vidéken a sárga (műanyag) gyűjtőedénybe.

Forrás: