Amarílisz hagyma betegsége 2013-02-26 Zöld 1 Kommentelés Megosztás: Tweet Néha előfordul, hogy a beültetett amarílisz akkor sem akar fejlődésnek indulni, ha mindent úgy csináltunk, ahogy az a nagy könyvben meg van írva. Mi lehet a probléma? Látható, hogy a hajtás elindult ugyan, de meg is állt, elsárgult, a külső levelek már el is száradtak, valamint kiterjedt barna foltok jelentek meg. Időben felismert gond kezelésével a hagyma életét menthetjük meg. Lehet, hogy már nem fog virágozni az évben, de gondos nevelgetéssel jövőre több és szebb virágot hozhat. Azonban, ha magára hagyjuk a hagymát, akkor végérvényesen tönkre mehet. Mi lehet a gond? A megérdemelt pihenés után elültetett hagyma gyorsan hajtásnak indul. Persze ez a gyorsaság a külső környezeti tényezőktől nagyban függ. Meleg (18-22 0C) körülmények közöztt, nedves talajban akár egy hét alatt is növekedésnek indulhat, de mindenféleképp 4 héten belül. Ha ez idő alatt mégsem csinál semmit, akkor valami gond van. Sokszor csak a figyelmetlenségünk köszönhető, hogy nem hajt avirág, ezért pontokba szedve leírom az amarílisz virágoztatást. 1; A pihentetőből elővett hagymáról eltávolítjuk a felesleges száraz részeket, esetleg a tavalyi levél és szármaradványokat. A hagyma takarítását ne végezzük éles eszközzel, nehogy megsértsük a húsos hagymaleveleket. Többnyire elegendő, ha kézzel, vagy egy száraz ronggyal ledörzsöljük az elhalt részeket. Amikor pihenőbe raktuk a hagymát, akkor sok egészséges gyökér is volt rajta, ezeknek a gyökereknek jelentős részét elveszti pihenés során, azok összesnek, beszáradnak. Ültetés előtt az elhalt gyökereket is el kell távolítani, vigyázva, hogy az élőket ne törjük le. A gyökér alapot is szépen ki kell tisztítani. Amennyiben a hagymán betegség nyomát érzékeljük, penész, vagy rothadás jele, akkor az ellen védekezni kell. Langyos vízben le kell mosni a beteg részeket, majd gomba és baktériumölő oldatban be kell áztatni a hagymát. Néhány perces teljes bemerítés elegendő. 2; Az előkészített hagymát megfelelő méretű cserépbe ültetjük, oly módon, hogy legalább a fele kilátszódjon a földből. A hagmát általában télen ültetjük, ezért nagyon fontos, hogy a föld amibe kerül ne legyen hideg, mert akkor megfázhat a hagyma, könnyen elszaporodhatnak rajta a káros szervezetek. Ültetés előtt, ezért vigyük be a földet a lakásba és néhány óra alatt hagyjuk átmelegedni. A föld laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű legyen. Fontos, hogy ne pangjon az öntözővíz a hagyma körül. 3; Ültetést követően meleg helyen kell hajtatni. Azért, hogy ne kelljen többször ültetnem, egy alkalommal elteszem az összes hagymát. De hogy ne egyszerre virágozzanak, szoktam olyat csinálni, hogy csak néhány cseréppel viszek meleg helyre, a többit 5-8 fokos helységben tárolom. Ezzel rizikót vállalok, mert, ha valamelyik hagymában bújkál a kisördög, akkor az megbetegszik, rothadásnak indul a hagyma, ezért gyakran nézegetem őket és szükség esetén cselekszem. Hűvös helységben is fejlődésnek indul ugyan a hagyma, de könnyen meg is fázhat, ami azzal jár, hogy a rajta megbúvó baktériumok, gombák szaporodásnak indulnak és a hagyma leveleiből táplálkoznak, megrothasztják azt. Ezért javaslom azt, hogy akinek több hagymája van az szakaszosan ültesse el őket, így nem kell átmenetileg sem hűvös helyen tárolni. 4; Most már csak gondoznunk kell, ami főként az öntözésből áll. Tápoldatozni majd csak tavasz közepétől kell. Az öntözés mellett, ha szükséges akkor fénykezelnünk kell, valamint karózni, ha virágzik. Ha gondosságunk ellenére mégis megfertőződne, akkor azt időben kell észlelni. A fentiekből láthatjuk, hogy hol is követhetünk el hibákat, amitől a gombák, baktériumok megfertőzhetik a hagymát. Egy ilyen fertőzés hatására az amarílisz nem, vagy csak nagyon későn hajt ki. Előfordul, hogy elindul a hajtás, de rövid időn belül lelassul, megáll, majd beszárad. Ha a hagyma földből kiálló részét kézzel megnyomjuk akkor puha tapintású, csúszós, esetenként büdös is. A fenti tünetek esetén gyorsan kell cselekednünk. A hagymát ki kell venni a földből, a gyökér részét meg kell pucolni. A hagymát borító leveleket mindaddig el kell távolítani, a még egészséges részhez nem érünk. Ne sajnáljuk, ha húsos levelet is le kell szedni, mert ezzel a hagyma életét mentjük meg. Fontos, hogy teljes hagymalevelet el kell távolítani. Azt nem lehet, hogy fél réteget leszedünk, a másik felét meghagyjuk, mert az már nem életképes. Ezt követően langyos vízben az egész hagymát meg kell mosni, majd a már korábban írt gombaölő, baktériumölő vegyszeres vízben néhány óráig áztatni. Ezután hagyjuk megszáradni a hagymát, majd ültessük el, de nehogy abba a földbe amelyikből kivettük. Új, friss földbe kell ültetnünk. Ha szinte teljesen elpusztultak a gyökerek. Egyedül a felső részén látni egy szál fehér színű élő gyökeret. Az elhalt részeket óvatos mozdulattal egész a gyökéralapig el kell távolítani. Az elhalt, beteg részektől megtisztított hagymák. A gyökérrész az alapig szépen lecsupaszított, csupán néhány szál élő gyökér maradt meg. Ezeket kell langyos vízben lemosni, majd gomba-baktérium pusztító oldatba beáztatni a hagymát. Forrás: Egy válasz Haász András 2019-05-06 Előbb lekapartam a hagyma rothadt (barna színű) részét, majd a javasoltak alapján rézoxidos vízben lemostam, nem teljesen száraz állapotban rézoxid porral bekentem és úgy ültettem vissza a virágcserépbe. Többnél megindult a virág kezdemény növekedése. Mivel szeretnék még segíteni rajtuk, felszívódó szerrel szeretném bepermetezni őket, de olyannal, ami hatással van a hagymára is. Mely szert használjam? Előre is köszönöm a köszönöm választ: András
Haász András 2019-05-06 Előbb lekapartam a hagyma rothadt (barna színű) részét, majd a javasoltak alapján rézoxidos vízben lemostam, nem teljesen száraz állapotban rézoxid porral bekentem és úgy ültettem vissza a virágcserépbe. Többnél megindult a virág kezdemény növekedése. Mivel szeretnék még segíteni rajtuk, felszívódó szerrel szeretném bepermetezni őket, de olyannal, ami hatással van a hagymára is. Mely szert használjam? Előre is köszönöm a köszönöm választ: András