Vitaminkímélő házi praktikák – Tippek!

A vitaminok élelmiszereink szinte mindenre érzékenyen reagálnak, például a fényre, a hőre, a levegő oxigéntartalmára. Léteznek azonban olyan konyhai mesterfogások és házi praktikák, melyek bevetésével mérsékelhetjük a veszteséget és vitaminkímélő módon készíthetjük el az ételeinket.

  • Vitaminveszteség – hogyan kerüljük el?
  • Amennyiben mód van rá a zöldségeket még egyben, hámozás előtt mossuk le folyó víz alatt, kerüljük a hosszas áztatást!
  • Vékonyan hámozzunk, vagy héjában főzzük meg a zöldségeket!
  • A zöldségeket, gyümölcsöket nagyobb darabokra aprítsuk!
  • A nyers zöldségekhez és a gyümölcssalátákhoz adjunk néhány csepp citromlevet, ezáltal mérsékelhetjük a C-vitamin veszteséget!
  • Használjuk a lehető legkevesebb vizet a főzés során!

Foto:pixabay.com

  • Főzzük roppanósra a zöldségeket!
  • Az elkészült ételeket lehetőleg azonnal tálaljuk fel, mert a C-vitamin 4-17%-a elvész a melegen tartás első, míg további 7-34%-a elbomlik a második órában.
  • Az elkészült étel tetejét hintsük meg friss, finomra vágott fűszernövényekkel, például petrezselyemmel, kaporral. A harsogó ízek mellett ezzel az étel vitamintartalmát is növeljük.

Hogyan kezeljük a zöldségkonzerveket?

A konzerv zöldségeket sose forraljuk hosszan, a legjobb módszer, ha a konzerv levét előbb felforraljuk, majd ezután adjuk hozzá a zöldséget! Kerüljük az erőteljes keverést!

Hogyan kezeljük a mélyhűtött zöldségeket?

  • Ne olvasszuk ki őket az ételkészítés előtt!
  • Forraljuk fel előbb a főzővizet, és csak ezután dobjuk bele a zöldségeket!
  • Mikrohullámú sütőben történő melegítéssel kímélhetjük meg leginkább a vitaminokat!

Top zöldségek és vitaminok – Nyersen vagy főzve a legjobbak?

Forrás: https://napidoktor.hu/index