Vitaminkímélő házi praktikák – Tippek! 2022-02-03 Blog, Természetesen Megosztás: Tweet A vitaminok élelmiszereink szinte mindenre érzékenyen reagálnak, például a fényre, a hőre, a levegő oxigéntartalmára. Léteznek azonban olyan konyhai mesterfogások és házi praktikák, melyek bevetésével mérsékelhetjük a veszteséget és vitaminkímélő módon készíthetjük el az ételeinket. Vitaminveszteség – hogyan kerüljük el? Amennyiben mód van rá a zöldségeket még egyben, hámozás előtt mossuk le folyó víz alatt, kerüljük a hosszas áztatást! Vékonyan hámozzunk, vagy héjában főzzük meg a zöldségeket! A zöldségeket, gyümölcsöket nagyobb darabokra aprítsuk! A nyers zöldségekhez és a gyümölcssalátákhoz adjunk néhány csepp citromlevet, ezáltal mérsékelhetjük a C-vitamin veszteséget! Használjuk a lehető legkevesebb vizet a főzés során! Foto:pixabay.com Főzzük roppanósra a zöldségeket! Az elkészült ételeket lehetőleg azonnal tálaljuk fel, mert a C-vitamin 4-17%-a elvész a melegen tartás első, míg további 7-34%-a elbomlik a második órában. Az elkészült étel tetejét hintsük meg friss, finomra vágott fűszernövényekkel, például petrezselyemmel, kaporral. A harsogó ízek mellett ezzel az étel vitamintartalmát is növeljük. Hogyan kezeljük a zöldségkonzerveket? A konzerv zöldségeket sose forraljuk hosszan, a legjobb módszer, ha a konzerv levét előbb felforraljuk, majd ezután adjuk hozzá a zöldséget! Kerüljük az erőteljes keverést! Hogyan kezeljük a mélyhűtött zöldségeket? Ne olvasszuk ki őket az ételkészítés előtt! Forraljuk fel előbb a főzővizet, és csak ezután dobjuk bele a zöldségeket! Mikrohullámú sütőben történő melegítéssel kímélhetjük meg leginkább a vitaminokat! Top zöldségek és vitaminok – Nyersen vagy főzve a legjobbak? Forrás: https://napidoktor.hu/index