Porckopás vagy porcleválás? Másképp kell kezelni

A térdfájdalom lassan, évek alatt és akár egy rossz mozdulat következményeképpen is kialakulhat.

Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos elmondja, mi a különbség a porcleválás és porckopás közt, és hogyan lehet segíteni ezeken a problémákon.  

Ez a porcleválás oka

A porcleválásként ismert térdízületi sérülés valójában az ízületben található porcgyűrűk (meniscusok) sérülését jelenti. Ez megtörténhet egy hirtelen, rossz mozdulat következtében, például amikor hirtelen irányváltásnál a comb és a törzs fordul, de a lábszár a földhöz tapadva marad. Sok esetben viszont a túlterhelés eredményezi a problémát, ilyenkor kialakult ártalomról beszélünk. Akkor gyanakodhatunk porcleválásra, ha a térd instabillá válik, ha a mozgás fájdalmat okoz, és ha mozgáskorlátozottság jelenik meg a térdízületben. Ez utóbbi odáig fajulhat, hogy a sérült porc beakadása esetén a térdet ki sem lehet nyújtani.

Foto:123rf.comÍgy kezelhető a porcleválás

Ha felmerül a porcleválás gyanúja, különösen, ha sérülés történt, mindenképpen orvoshoz kell fordulni, mivel az ilyen jellegű sérülések gyakran műtéti beavatkozást igényelnek. Ezt a lépést minél hamarabb meg kell tenni, ugyanis orvosi segítség nélkül tartós fájdalom alakulhat ki és véglegesen csökkenhet a mozgástartomány és terhelhetőség. Mielőtt azonban a műtétre kerülne sor, érdemes megpróbálkozni a helyi célzott injekciós kúrával, fájdalomcsillapítás céljából. Ez a kúra az operációt követően is gyorsítja a felépülést, eredményesen szünteti meg a fájdalmat. A fájdalom és gyulladás megszűnése után funkcionális gyógytornával kell tovább haladni a rehabilitáció folyamatában.

Foto:123rf.com

 Ezért kopik el a porc

Mivel a térdízület óriási terhelésnek van kitéve, az egyik leggyakoribb problémája a porckopás. Ez tulajdonképpen egy természetes folyamat, amely során a szervezet lebontási-újjáépülési fázisai a lebontás felé tolódnak el. A porckopást felgyorsíthatja még bármilyen, az ízületre nagy terhelést jelentő tevékenység, mint a túl intenzív vagy nem megfelelően kivitelezett sporttevékenység (főként a futás, tenisz, fallabda, step aerobik, kerékpározás, küzdősportok), a térdeléssel járó munka, az állómunka, és a mozgásszegénység is! Végső soron az ízületeket borító porc elvékonyodik, töredezetté válik, majd lassan felszívódik. A porckopás általában lassan alakul ki, és bár egyes esetekben nem okoz tüneteket, leggyakrabban fájdalommal és/vagy mozgáskorlátozottsággal jár, de a kopás lehet a merevség, a duzzanat, esetleg a deformitások oka is.

Fotó: 123rf.com

A porckopás kezelése összetett

  • A porckopás kezeléséhez – a porc megőrzéséhez, porcképzés támogatásához – egyre több hatékony módszer áll rendelkezésre. Az egyik ilyen a hialuronsav injekció, amely során a porc egyik legfontosabb összetevőjét, magát a hialuronsavat injektáljuk az ízületi résbe. Ez az anyag síkosítja a felszínt, ezzel pedig csökkenti a csontfelszínek dörzsölődése által kiváltott fájdalmat, valamint az ízületi gyulladást is képes visszaszorítani – hangsúlyozza Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. – Sok esetben választunk egy másik módszert, az orvosi kollagén injekciókúrát. Sokat segíthet a lökéshullám terápia is, amely a vérkeringés- és anyagcsere élénkítésével fájdalomcsillapító és regerációt beindító hatással bír, és nem jár szúrással. Tehát önálló vagy kombinált kezelésekkel, de elérhető a hatékony segítség azoknak, akik szeretnének megszabadulni a fájdalomtól és a mozgásuk korlátozottságától, különösen, ha szükség esetén hajlandóak az életmódváltásra, és a funkcionális gyógytorna rendszeres végzésére. Porckopásnál fontos tudni, hogy komoly segítséget jelenthet az életmód orvoslás, ahol életmód orvos, dietetikus és mozgásterapeuta együttesen vezetik és támogatják az életminőséget javító életmód kialakítását.

Forrás: Fájdalomközpont