Miért szeretjük az egyszerre édes és sós dolgokat? 2023-01-30 Blog, Természetesen Megosztás: Tweet Legyen akár csokival leöntött perec, esetleg tengeri sóval megszórt fagyi, az emberek reakciója általában ugyanaz. Ha összekeverünk valamilyen édes és sós ételt, azt a legtöbben ellenállhatatlanul finomnak találjuk. Mi lehet ennek a furcsaságnak az oka? Nézzük, hogyan vélekedik Jessica Swift dietetikus-séf a kérdésről. A jelenség tudományos magyarázata már régóta ismert és meglepően egyszerű: szervezetünkben a cukor elszállításáért felelős receptorok csak só jelenlétében működnek. Azaz ahhoz, hogy a cukor eljusson a sejtekhez, sós közegre van szükség. Ezért érezzük úgy, hogy némi sós aroma hozza elő csak igazán az édes ételek ízét. A receptorok jobban reagálnak a cukorra, ha sóval együtt érkezik a szervezetbe, ezért egyáltalán nem felesleges az a kis csipet só a házi sütemények receptjeiben. Foto: 123rf.com Felmerülhet a sorrend kérdése is: számít-e az, hogy az édeset vagy a sósat fogyasztjuk-e el először? Swift szerint nem kell feltétlenül összekevernünk a sós és édes komponenseket, sőt a sorrend sem befolyásolja alapvetően a receptorok működését, mindegy, hogy az édes vagy a sós jut-e be előbb a szervezetbe. És hogy mi a dietetikus kedvenc édes-sós rágcsája? Jessica a házi pattogatott kukoricára esküszik sósan, vaj nélkül, kis darabokra tört magas kakaótartalmú étcsokival megszórva. Számos recept épít az édes-sós párosra, ezek közül az egyik legnépszerűbb az amerikaiak édes palacsintája sült baconnel. Próbáljátok ki a mi verziónkat, a juharszirupos gofrit baconnel! Genetikai “Íz-pontszám” segíthet nekünk egészségesebben étkezni és csökkenteni a betegségek kockázatát Forrás: Ízes Élet