Készítsünk bodzabort, lekvárt, desszertet bodzabogyóból 2018-08-13 Blog, Természetesen, Zöld Megosztás: Tweet A bodzát nem csak bodzaszörp készítésére használhatjuk, kíváló alapanyag bor, szörp vagy lekvár előállítására is. És még egészséges is! A fekete bodza virága az egyik legismertebb szörp alapanyag, de bogyóját is használhatjuk ugyancsak szörp, lekvár vagy akár bor készítéséhez is. Szüretelésre a teljesen befeketedett bogyójú fürtök alkalmasak, a túlérett bodza könnyen lepotyog, a még érettlen bogyók pedig csökkentik a belőle készült termény minőségét. Nyersen ne fogyasszuk, keserű és mérgezési tüneteket okozhat Bodzaszirup almával vagy körtével A megmosott bodzabogyókat villával szemezzük le, az almát vagy körtét hámozzuk meg, daraboljuk fel, távolítsuk el a mágházat. Gyümölcscentrifugában készítsünk gyümölcslevet 2/3 rész bodzabogyóból és 1/3 rész alma/körtéből. Egy liter gyümölcspéphez 30-40 dkg cukorral főzzük fel és forrón öntsük üvegekbe, dunsztoljuk. Vizzel higítva fogyasztható. Villával könnyebb a szemezgetés Nem csak finom, gyógyít is! Megfázás, köhögés esetén elsősegélyként használhatjuk, csökkenti a lázat, a köhögési ingert, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, emellett hatékony hashajtó. A bodza további gyógyhatásairól itt olvashatsz>> Kellemes nyári szörp Lekvárnak is érdemes vegyes gyümölcsízben készíteni. Akár almával, körtével, de lehet szederrel vagy szőlővel is próbálkozni. Arra számítsunk, hogy viszonylag nagyméretű magja miatt le kell szűrnünk vagy pasziroznunk, hogy még élvezhetőbb lekvárt kapjunk. Bodzabor recept Hozzávalók: 1350 g friss bodza 1350 g cukor 3,78 l víz 1 teáskanál citromsav Bor-élesztő Elkészítési mód: Villa segítségével csipkedjük le és törjük össze a bodza bogyókat, majd tegyük egy vödörbe. Adjuk hozzá a felforralt víz felét, és hagyjuk kihűlni. Oldjuk fel a cukrot a maradék vízben, majd szűrjük át szitán a bogyós vizet a cukorra, és adjuk hozzá a citromsavat és élesztőt. Öntsük a folyadékot egy hordóba, és zárjuk le légzsilippel. Tároljuk a bort meleg helyen, hogy nyugodtan erjedhessen. Miután befejeződött az erjedés, öntsük át a bort egy tiszta edénybe. Helyezzük egy hűvösebb helyre, és hagyjuk állni néhány hónapot. Szűrjük át újra, és hagyjuk, hogy a bor kitisztuljon. A bodzaszirup készítése Általában gyógynövényként használják gombás fertőzések, megfázás és különböző betegségek gyógyítására, de a bodza édes íze és előnyös tulajdonságai egy csomó recepthez is hozzájárulnak. Otthon is egyszerűen lehet bodzaszirupot készíteni, ami lehetővé teszi számodra, hogy az édes ízével kísérletezz. 1. Lépés Önts kb. 4 csésze vizet egy serpenyőbe. Vedd közepesre a lángot. 2. Lépés Add a cukrot és a bodzát a serpenyő vízhez 3. Lépés Főzd lefedve 15-20 percig. 4. Lépés Kavard meg a keveréket és zúzd össze az apró bogyókat. Hagyd a bogyókat még 30 percig, fedetlenül főni. 5. Lépés Öntsd a forró bodza szirupot egy sütire, majd koronázd meg az egészet egy púpozott kanál tejszínhabbal. Forrás: edenkert.hu